Pivovarníci chtějí mít ochranu pro označení původu piva vyráběného v ČR. Značku "České pivo" by mohly získat tuzemské pivovary, které budou dodržovat technologické postupy charakteristické pro české pivovarnictví. Minulý týden se otázkou registrace známky "České pivo" zabývala valná hromada Českého svazu pivovarů a sladoven.
Pivovarníci chtějí mít ochranu pro označení původu piva vyráběného v ČR.
Značku „České pivo“ by mohly získat tuzemské pivovary, které budou dodržovat technologické postupy charakteristické pro české pivovarnictví. Minulý týden se otázkou registrace známky „České pivo“ zabývala valná hromada Českého svazu pivovarů a sladoven. Konkrétní kroky k registraci známky by měla provést příští valná hromada na konci roku, případně bude podle předsedy svazu Jana Veselého za tímto účelem svolána mimořádná valná hromada. „Chceme udržet českou kvalitu piva, uchovat tradiční výrobní postupy,“ tvrdí Veselý. Svaz nebude značku přidělovat, ale na etiketě ji bude moci použít každý tuzemský pivovar, který splní daná kritéria. “ Nabídneme pivovarům, aby ji využily jako významný marketingový nástroj,“ říká šéf svazu. V Evropě již existuje označení „Brémské pivo“ nebo „Bavorské pivo“. Návrh na registraci ochranného označení původu vychází i ze závěrů Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického. Ten prokázal, že české pivo má specifické vlastnost, které ho odlišují od zahraniční produkce. Podle odborníků obsahuje vyšší neprokvašený extrakt, vyznačuje se mimo jiné větší plností, vyšší hořkostí a nabádáním k dalšímu napití. Při mírné konzumaci má příznivé zdravotní účinky, působí například proti osteoporóze.