Menu Zavřít

České firmy útočí na turecký trh

24. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Vývoz českých výrobků do Turecka láme historické rekordy. „Za posledních deset let vzrostl víc než desetinásobně, když loni vyvezly české firmy do Turecka zboží a služby za rekordních téměř 24 miliard korun,“ uvedl na konferenci Jak úspěšně exportovat do Turecka vedoucí obchodní mise Ministerstva průmyslu a obchodu v Istanbulu Michal Koščo.

České firmy dodávají do Turecka například stroje pro elektrárny, zdravotnické vybavení nebo díly pro tamější rozvinutý autoprůmysl. Podle Košči byl ovšem až do loňska objem vývozu a dovozu přibližně stejný, ovšem letos poprvé český export výrazně převyšuje import. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku byl přebytek obchodní bilance z českého pohledu víc než šest miliard korun.

Důvodem může být na jedné straně větší zájem českých podniků, které hledají nová odbytiště mimo Evropskou unii zmítanou krizí. Například společnost Vítkovice buduje v Turecku jako hlavní dodavatel elektrárnu poblíž Ankary. Společnost ČEZ zprivatizovala část tamější energetické přenosové sítě. Specializovaná lůžka a další zdravotnickou techniku dodává do Turecka společnost Linet. V tamějších nemocnicích se uchytila také firma Borcad. „Prodáváme zdravotnická křesla do sítě některých soukromých klinik, které si mohou dovolit dražší výrobky. Také jsme dodali lůžkové stěny za zhruba 30 milionů korun do tureckých vlaků,“ uvádí Jiří Sobek, který se v Turecku podílí na expanzi Borcadu.

Druhým důvodem výrazného přebytku vzájemného obchodu ve prospěch České republiky je zřejmě celkové přibrzdění turecké ekonomiky. Hrubý domácí produkt Turecka ještě loni meziročně povyrostl o 8,6 procenta, země tak patřila mezi nejdynamičtější ekonomiky světa. Letos ale růst přibrzdil i v souvislosti s nižším odbytem v Evropské unii. Vývoz Turecka tímto směrem letos poklesl zhruba o 40 procent.


Také čtěte:

Brusel kritizuje kandidátské Turecko kvůli lidským právům

Turecko: perspektivní trh, na kterém buďte opatrní

CONTENT24


Země s téměř 75 miliony obyvatel ale přesto chystá velkorysé projekty. Mezi ně patří například vybudování metra v Istanbulu nebo chystaná stavba třetího mostu přes úžinu Bospor. Pro české firmy je nejzajímavější budování elektráren, protože Turecko trápí akutní nedostatek energie. V roce 2018 tak má být v zemi dokončena první jaderná elektrárna. Solární elektrárna v zemi nestojí dosud také ani jedna. Turecko hodlá velké projekty gradovat s blížícím se rokem 2023, kdy bude slavit sto let samostatnosti.

Česká vláda chce proto dále posílit průnik českých firem na turecký trh. Turecko bylo proto zařazeno mezi prioritní země pro český export a vedle již fungujícího obchodního zastoupení v Istanbulu má být příští rok otevřena další stálá obchodní mise v hlavním městě Ankaře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).