Menu Zavřít

České firmy utíkají před krizí i nestabilitou do daňových rájů

24. 9. 2012
Autor: Redakce

Počet českých firem, které se přesunuly do takzvaných daňových rájů, roste. V prvním pololetí letošního roku jich bylo o 2,5 procenta více než v předchozím období. Vyplývá to ze statistik společnosti Smart Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a správou společností. „U našich klientů jde meziročně o nárůst zhruba o 15 procent, “ říká Filip Reinoso ze společnosti Smart Companies.

Mezi nejoblíbenější daňové ráje patří Nizozemí, Kypr a Lucembursko, stále oblíbenější jsou i Bermudské ostrovy nebo Seychely. „Motivem, proč se firmy přesouvají do daňových rájů je především permanentní změna podnikatelského prostředí v České republice a vysoká míra zdanění,“ řekla pro deník E15 Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Třetím faktorem zvýšeného zájmu je podle ní trvající recese. „Kvůli recesi mají firmy větší motivaci dosahovat zisku než v období růstu, kdy mají vysoké tržby i zisky a není pro ně zásadní problém zaplatit daň,“ dodala Markéta Šichtařová. Právě na příkladu Nizozemí je vidět, že nestabilita podnikatelského prostředí je pro české podniky větším strašákem než samotná výše zdanění.

„Mnoho českých firem přesouvá své sídlo do Holandska, přestože tamní firemní daně jsou vyšší než v České republice,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta a doplnil: „Firmám vadí spíše to, že tuzemský daňový systém je velmi složitý, neustále se mění a především jeho další perspektiva je pro ně nejasná. Obávají se dalších změn.“

Jednou z oblíbených forem, jak se tuzemští podnikatelé mohou přesunout do stabilnějšího prostředí, je založení takzvané evropské akciové společnosti (SE). Podnikatelé si díky tomu mohou zvolit v rámci Evropské unie stát, jehož podmínky nejlépe vyhovují fungování společnosti a přesunout tam sídlo společnosti.


Čtěte také:

Přesun českých firem do daňových rájů pokračuje

Nejvíce milionářů poprvé nežije v Americe, ale v Asii

BRAND24


Česko je přitom absolutním lídrem v zakládání evropských společností. V polovině letošního roku bylo v členských zemích Evropské unie zapsáno celkem 1286 evropských akciových společností, z nichž 790 pochází z České republiky. Na druhém místě následuje Německo s 210 založenými společnostmi.

Obliba evropských společností strmě stoupá. Od roku 2004 do roku 2010 jich bylo založeno necelých 500, od roku 2010 do současnosti je to téměř dvojnásobek. V Česku bylo jen loni založeno 306 evropských společností.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).