Menu Zavřít

České firmy se ucházejí o modernizace ruských vrtulníků

14. 12. 2009
Autor: profit

České firmy se hodlají ucházet o modernizace ruských dopravních vrtulníků typu Mi z výzbroje zemí bývalého východního bloku. Na začátku příštího roku založí kvůli získání těchto zakázek konsorcium.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

V čele konsorcia bude stát státní podnik LOM Praha a v první fázi bude sdružovat asi 15 českých podniků, které díky certifikacím mohou při opravách vrtulníků Mi spolupracovat s ruskými firmami vyrábějícími náhradní díly. „Konsorcium by se mohlo později rozšířit i o evropské firmy, které se zabývají avionikou a modernizací vrtulníků,“ uvedl výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Richard Hlavatý.

Nové konsorcium se chce podílet na projektu NATO a EU, které naléhavě potřebují 50 až 60 transportních vrtulníků pro vojenské a humanitární mise. V bývalých členských státech Varšavské smlouvy je nyní podle Hlavatého zhruba 300 dopravních vrtulníků Mi. „Bylo by možné tuto flotilu do určité míry využít a modernizovat na standardy NATO tak, aby se daly využívat tam, kde nyní dopravní vrtulníky zoufale chybějí,“ doplnil Hlavatý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).