Menu Zavřít

České firmy letos plánují zvýšit mzdy o 4,8 procenta, vyplývá z průzkumu PwC

22. 3. 2019
Autor: Michael Tomeš

České firmy plánují letos zvýšit mzdy v průměru o 4,8 procenta. Nejvyšší růst plánují společnosti ze sektoru obchodu a distribuce, a to o 6,5 procenta. Naopak nejmenší nárůst o tři procenta plánují firmy ve farmacii. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi 145 společnostmi působícími na českém trhu. Loni ve sledovaných firmách vzrostly mzdy v průměru o 5,4 procenta.

„Trend v oblasti navyšování mezd bude pokračovat i v letošním roce. Jedním z hlavních důvodů je nedostatek zaměstnanců napříč sektory i regiony. Část společností už ovšem začala bojovat jinými zbraněmi a snaží se přilákat nové zaměstnance pestrou škálou benefitů,“ uvedl manažer PwC Martin Hůrka. Mezi nové benefity podle něj patří například tzv. bridge days, tedy dny volna propojující svátky s víkendy.

Z průzkum dále vyplývá, že společnosti v automobilovém průmyslu loni navýšily mzdy v průměru o 6,5 procenta a letos plánují růst v průměru o šest procent. Ve finančním sektoru firmy počítají letos se zvýšením mezd o 5,6 procenta a v IT o 3,7 procenta.


Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Výroba v závodě Škoda Auto v Kvasinách


Tzv. 13. plat nabízí podle PwC zhruba čtvrtina firem. Nejvíce ho vyplácí firmy v odvětví distribuce energií, zhruba třetina, a ve farmaceutickém průmyslu (31 procent).

Podle studie pravidelně přehodnocuje mzdy svých zaměstnanců 82 procent společností, většinou v lednu a dubnu.

BRAND24

Za celý rok 2018 stoupla v Česku průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31.885 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen byl nárůst o 5,9 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Čtěte také:

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Průměrná mzda v Česku se blíží 34 tisícům, medián překročil 29 tisíc

Mzdové dostihy budou pokračovat i letos. Tempo ale zvolní

Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

Bezdomovci v čele firem: za invazi bílých koní mohou vládní opatření

Česko je 25. nejatraktivnější zemí pro práci na světě, vyplývá ze studie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).