Menu Zavřít

Česká Zentiva investovala do vývoje celkově 48,1 mil. EUR

31. 1. 2012
Autor: profit

Podle evropského žebříčku investic do výzkumu a vývoje, který vydala Evropské komise v roce 2011, se dostala společnost Sanofi na první místo mezi farmaceutickými firmami EU co do výše investic do výzkumu a vývoje.

Foto: Profimedia.cz

S investicemi ve výši 4,4 mld. EUR zároveň obsadila 4. pozici v celkovém srovnání evropských firem napříč všemi sektory. První 4 příčky mezi investory v EU obsadily firmy Volkswagen, Nokia, Daimler a Sanofi. V globálním srovnání obsadila francouzská Sanofi 14. místo.

Česká Zentiva, která je součástí skupiny Sanofi, investovala například v roce 2011 ve svých čtyřech mezinárodních vývojových centrech (Mnichov, Praha, Hlohovec a Lüleburgaz v Turecku) celkově 48,1 mil. EUR.

Žebříček 2011 ukazuje, že celkové investice do výzkumu a vývoje předními evropskými společnostmi vzrostly v roce 2010 o 6,1 % v porovnání s poklesem o 2,6 % v roce 2009. V globálním měřítku přitom vzrostly za rok 2010 o 4 %.

BRAND24

Přes dvě třetiny investic do výzkumu a vývoje v rámci zemí EU pocházejí ze tří největších členských zemí. Německé firmy vykázaly největší roční nárůst ve výši 8,1 % a to především díky několika automobilkám. V Británii vzrostly investice o 5,8 % a ve Francii o 3,8 %.

Žebříček průmyslových investic do výzkumu a vývoje EU je každoročně publikován Evropskou komisí a poskytuje informace o 1 400 největších firmách na světě (400 s původem v EU, 1 000 mimo EU). Žebříček poměřuje celkovou hodnotu globálních investic do výzkumu a vývoje, bez závislosti na místě, kde dochází ke konkrétnímu výzkumu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).