Menu Zavřít

Zisk České spořitelny klesl o 1,8 procenta, mateřské Erste o 16,2 procenta

3. 11. 2017
Autor: Jan Rasch/Euro

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta. Ze stejného důvodu klesl zisk o 16,2 procenta mateřské Erste Group.

Provozní zisk spořitelny klesl od začátku roku o 6,3 procenta na 14,26 miliardy Kč. Důvodem bylo snížení výnosů způsobené především propadem čistého úrokového výnosu a výnosu z poplatků a provizí. Bance také vzrostly náklady o 1,5 procenta, mimo jiné kvůli zvyšování mezd.

Spořitelna zaznamenala výrazný růst klientských úvěrů. Za poslední rok se jejich hrubý objem bez reverzních repo operací zvýšil o 9,1 procenta. Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 12 procent na 45,3 miliardy korun.

„Růst poskytnutých hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří českým domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů,“ zdůraznil předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.


Česká spořitelna se přestěhuje. Centrálu bude mít na Smíchově

 Současná centrála České spořitelny u stanice metra Budějovická


Dynamika růstu úvěru je u spořitelny podobně jako u jiných bank velmi vysoká, což je důsledek silného ekonomického rozmachu, řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Je podle něj velmi pravděpodobné, že i v nejbližších měsících bude tento trend pokračovat. Domácnosti se budou snažit zajistit hypotéku ještě na poslední chvíli před zvedáním úrokových sazeb, podotkl.

Čistý úrokový výnos a výnos z poplatků byl u České spořitelny nižší než ve stejném období předchozího roku. Výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,7 procenta. Naopak výnos z obchodních operací se spořitelně dařilo v prvních třech čtvrtletích navýšit o 9,2 procenta.

Pokles čistého úrokového výnosu je podle Tomčiaka vzhledem k vývoji úrokových sazeb logický a není to neočekávaná situace. V příštím roce by už čistý úrokový výnos měl opět stoupat, dodal.

Česká spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group. Ta dnes ohlásila, že jí za tři čtvrtletí klesl čistý zisk o 16,2 procenta na 987,6 milionu eur (25,4 miliardy korun).

Zisk klesl i mateřské Erste

Rakouské bankovní skupině klesl za tři čtvrtletí čistý zisk o 16,2 procenta na 987,6 milionu eur (25,4 miliardy korun). Důvod je stejný, jako v případě České spořitelny: jednorázové výnosy z prodeje akcií společnosti Visa Europe ve srovnatelném období loni.

Čisté úrokové výnosy se snížily o 1,2 procenta na 3,2 miliardy eur. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak stouply o 3,2 procenta na 1,36 miliardy eur. Provozní výnosy se snížily o 0,5 procenta na 4,94 miliardy eur.

„Výsledky, které dnes prezentujeme, jsou plně v souladu s našimi cíli na rok 2017 a dokládají, že jsme schopni dosáhnout stabilních výsledků i v prostředí trvale nízkých úrokových sazeb,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Erste Andreas Treichel.

BRAND24

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka řekl, že Erste představila solidní čísla na provozní úrovni. Určitým zklamáním je podle něj to, že banka ponechala výhled rentability kapitálu na úrovni minimálně deseti procent na letošní i příští rok. Trh předpokládal vyšší růst výnosů v příštím roce, což je podle analytika hlavní zdroj zklamání pro investory. To spolu s faktem, že akcie Erste v posledních měsících značně posílily, způsobilo dnešní negativní reakci trhu, dodal.

Čtěte také:

Čtveřice největších bank v Česku vydělala 29 miliard. Letošní výsledky mohou být rekordní

Podepsáno. ČSOB bude na poštách své služby nabízet dalších deset let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).