Menu Zavřít

Česká rafinérská vypoví smlouvu o přepravě ropy s firmou MERO

10. 9. 2009
Autor: profit

Provozovatel největších českých rafinérií, společnost Česká rafinérská, vypoví smlouvu o přepravě a skladování ropy se společností MERO ČR. Důvodem je výše poplatků, kterou si MERO za transport ropy účtuje.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Česká rafinérská (ČRa) zahájí jednání o nové smlouvě, když současný dokument bude platit až do konce roku 2012. „Česká rafinérská bude nadále jednat tak, aby nový tarif MERO ČR byl srovnatelný s podobnými společnostmi provozujícími ropovody v Evropě,“ uvedl mluvčí ČRa Aleš Soukup.

Smlouva o přepravě ropy mezi ČRa a MERO byla uzavřena v roce 1996. Tříletou výpovědní lhůtu šlo uplatnit nejdříve v roce 2008. ČRa tehdy nové společnosti MERO garantovala příjem ke splacení investice do výstavby ropovodu IKL, což bylo strategické rozhodnutí státu podpořené všemi akcionáři ČRa a byla tomu přizpůsobena i výše tarifu. Většinovým vlastníkem ČRa je s více než 51procentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Italská skupina Eni drží 32,4 procenta akcií, zbývajících 16,3 procenta má britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).