Menu Zavřít

Česká koruna i burza oslabují

21. 11. 2011
Autor: profit

České měně se vstup do nového týdne nevydařil, dopoledne ztrácela na euro 0,3 procenta a propadla se tak na kurz 25,536 CZK/EUR. Stejně tak ztrácí pražská burza, její index PX oslaboval o 0,44 procenta na 866,9 bodu.

Foto: Profimedia.cz

Vůči americkému dolaru koruna ztrácí dokonce 0,71 procenta a dostala se tak opět těsně pod devatenáctikorunovou hranici za dolar (aktuálně 18,9755 CZK/USD). Euro nedokáže profitovat z víkendových zpráv a v porovnání s dolarem oslabuje o 0,4 procenta na 1,3457 USD/EUR.

Víkend přinesl zprávy, které by teoreticky měly tlačit kurz eurodolaru vzhůru. Ve Španělsku ve volbách zvítězili pravicoví lidovci odhodlaní bojovat s dluhy a ekonomickou stagnací. V zámoří se navíc republikáni s demokraty nedohodli na podobě rozpočtových škrtů, jejichž výše byla odsouhlasena v létě spolu s navýšením dluhového limitu. Euro ale v prostředí zvýšené averze k riziku z nových zpráv neprofituje a naopak k dolaru ztrácí na 1,3450,“ poznamenal analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Na negativní vztah investorů k riziku podle Vlka ukazují vedle eurodolaru i klesající akcie. “Výnosy italských, francouzských, ale i španělských dluhopisů rostou, což značí, že volby neodnesly obavy z dalšího vývoje dluhové krize. Středoevropské měny si koncem týdne polepšily díky regionálním zprávám. Jejich vliv se ale vyčerpal a dnes přichází oslabení tažené vývojem ve světě. Kromě zprávy, která by měla formálně potvrdit neúspěch při jednání o amerických státních financích, se dnes čeká statistika prodejů existujících domů v zámoří. Číslu ale nepřisuzujeme velký potenciál ovlivnit trh,“ doplnil Vlk.

BRAND24

Podle Burzy cenných papírů Praha táhnou pražskou burzu dolů hlavně oba hlavní bankovní tituly. Erste Group Bank ztrácí 1,83 procenta na 327 Kč, akcie Komerční banky oslabují o 1,61 procenta na 3001 Kč. Naopak Telefónica C.R. posiluje o 1,19 procenta na 391,60 Kč, čímž je nejúspěšnější firmou pondělního dopoledne na pražské burze. Z velké čtyřky přidává také ČEZ (+0,32 %, 749,50 Kč).

V pondělí krátce po zahájení obchodování se velmi nedaří mediální CME, která oslabuje o 7,13 procenta na 156,95 Kč. To ji zajistilo místo dopoledního poraženého, které patří titulu s nejvyšším poklesem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).