Menu Zavřít

Češi zbytečně váhají

26. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Rumunsko zažívá invazi podnikatelů ze zemí Středního Východu. Třeba z Libanonu, Sýrie a Izraele. V tomto srovnání čeští podnikatelé zaostávají. Přitom české výrobky mají v Rumunsku dobrou tradici. Někteří čeští podnikatelé mají stále ještě představu, že Rumunsko je zemí, kam není radno vstupovat.

ANALÝZA Rumunsko zažívá invazi podnikatelů ze zemí Středního Východu. Třeba z Libanonu, Sýrie a Izraele. V tomto srovnání čeští podnikatelé zaostávají. Přitom české výrobky mají v Rumunsku dobrou tradici.

Někteří čeští podnikatelé mají stále ještě představu, že Rumunsko je zemí, kam není radno vstupovat. Ale to je omyl. Korupce tu nebují více než v okolních balkánských zemích. Po centru noční Bukurešti se lze v noci projít s větším klidem než po Václavském náměstí v Praze. Úroveň jazykových znalostí i schopnosti komunikovat je v Rumunsku dokonce vyšší než v Česku. Vstup do Evropské unie se přibližuje a tendry jsou proto pečlivější než dříve, protože organizátoři se boji obvinění z korupce.

KDO PŘIŠEL, NELITUJE Pokud opomeneme případ Františka Příplaty, obžalovaného z vraždy odboráře, lze konstatovat, že čeští podnikatelé, kteří se na tento trh odvážili, nelitují. ČEZ koupil Electrica Oltenia za 151 milionů eur a uchází se o Electricu Muntenia Sud, která elektřinou zásobuje Bukurešť. Zentiva v říjnu koupila majoritu lokálního farmaceutického výrobce Sicomedu za 102 miliony dolarů, plánuje přidat na trh až 20 nových farmaceutických brandů během příštích tří let a získat tak čtvrtinu trhu. Česká pobočka švýcarské společností Hobas produkující skleněná vlákna získala v uplynulém roce továrnu za pět milionů dolarů a expanduje dále. Auto dealer AAA Auto oficiálně otevřel první autopark v září 2005, poskytující kromě prodeje i financování a pojištění na užitá vozidla. V plánu je otevření dalších tří poboček.

Inženýrská a stavební firma PSG vstoupila na trh v květnu 2005 přitahována stavebním boomem a pracuje na projektu za pět milionů eur. Český výrobce vitaminových přípravků a léčiv Wallmark zaznamenal v roce 2005 obrat devět milionů eur, a je tak v podobně kategorii jako Hamé Babice, které před dvěma lety akvírovalo továrnu Romconserv poblíž města Caracal: z importní pobočky se stal samostatný podnik vyrábějící masové a konzervované výrobky. Sítě obchodu Kenvelo a Time Out úspěšně rostou a obsazují obchodní plochy v centrech větších rumunských měst.

BRAND24

MÁME CO DOHÁNĚT To, co na první pohled zní jako oslava českého kapitálu, je však ve skutečnosti svědectvím o strnulosti našich obchodníků. Seznam by totiž mohl být několikrát delší. V Rumunsku je 16% rovná daň ze zisku. Cla se pohybuji od 20 do 50 procent, ale s blížícím se vstupem do Evropské unie jsou postupně odbourávána.

Podíl Rumunska na celkovém zahraničním obchodu České republiky ale představuje v současnosti jen 0,57 procenta. Rumunsko tak obsazuje 25. místo českého žebříčku. V roce 2004 činilo kladné saldo obchodu s Rumunskem přes 8,2 miliardy korun. Seznam největších investorů vedou srovnatelně velké národy - Rakušané a Holanďané. Ještě tedy máme co dohánět.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).