Menu Zavřít

Češi stále více žijí na dluh

22. 9. 2003
Autor: Euro.cz

ČESKÉ RODINY SE STÁLE VÍCE ZADLUŽUJÍ. KAŽDÁ Z PŘIBLIŽNĚ ČTYŘ MILIONŮ DOMÁCNOSTÍ DNES V PRŮMĚRU DLUŽÍ TÉMĚŘ 44 000 KČ. BĚHEM POSLEDNÍCH DVOU LET TYTO DLUHY VZROSTLY VÍCE NEŽ O POLOVINU.

BRAND24

ČESKÉ RODINY SE STÁLE VÍCE ZADLUŽUJÍ. KAŽDÁ Z PŘIBLIŽNĚ ČTYŘ MILIONŮ DOMÁCNOSTÍ DNES V PRŮMĚRU DLUŽÍ TÉMĚŘ 44 000 KČ. BĚHEM POSLEDNÍCH DVOU LET TYTO DLUHY VZROSTLY VÍCE NEŽ O POLOVINU.

Zvyšuje se tak riziko, že v budoucnu stále více rodin nebude schopných své půjčky splácet. Od začátku 90. let vzrostly úvěry domácností šestkrát na 186,4 miliardy korun na konci března letošního roku. Za rostoucí oblibou půjček vidí ekonomové především změnu v uvažování lidí. Banky se také předhánějí v tom, která z nich půjčí více a rychleji, nyní také častěji přicházejí s novými úvěrovými produkty. Využívají k tomu historicky nízký růst cen a s tím spojené nízké úroky. MMF ale společně s centrální bankou upozornil, že spolu se zadlužováním roste i riziko, že domácnosti nebudou schopné půjčky splácet. Již příští rok by se například měl proti letošnímu roku urychlit růst cen a banky to dříve či později mohou promítnout do cen úvěrů. Lidé, kteří si vzali půjčku s pohyblivým úrokem, tak zaplatí více. Bankovní sféra ale tyto obavy příliš nesdílí. Podle jejích představitelů jsou i přes mírný růst počtu nesplácených úvěrů domácnosti zatím nejspolehlivějšími dlužníky. Nesplácejí každý sedmnáctý úvěr, zatímco v celé ekonomice se nesplácí každý sedmý. Navíc ve srovnání se zeměmi Evropské unie jsou Češi stále zadluženi o dost méně - v průměru kupují na úvěry 12 % zboží. V ekonomicky srovnatelném Řecku je to více než jednou tolik, v celé Evropské unii si v průměru lidé na půjčky kupují kolem tří čtvrtin zboží.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).