Menu Zavřít

Češi si více půjčují. Dluhy domácností vůči bankám vzrostly na 1,5 bilionu

31. 8. 2017
Autor: Archiv

Dluhy českých domácností vůči bankám v červenci stouply proti červnu téměř o 9,1 miliardy na 1,483 bilionu korun. Proti loňsku byly vyšší o 113,6 miliardy korun. Ve srovnání s červnem i loňským červencem se zvýšila také zadluženost firem.

Nefinanční podniky na konci minulého měsíce dlužily bankám skoro 1,033 bilionu korun, tedy zhruba o 10,2 miliardy více než v červnu. Meziročně se úvěry podniků zvýšily téměř o 50 miliard korun.

Lidé si nejvíce půjčují na bydlení, takové půjčky tvoří 75 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých domácnostem. V červenci to bylo 1,108 bilionu korun. Ve spotřebitelských úvěrech domácnosti dlužily 226 miliard korun.

„Přibližně od poloviny roku 2013 dochází k mírnému trvalému poklesu podílu úvěrů se selháním,“ uvedla ČNB. V červenci činil podíl nesplácených úvěrů domácnostem na celku 2,7 procenta, před čtyřmi lety to bylo 5,1 procenta.

 Úvěry rezidentským domácnostem Zdroj: ČNB

U firem mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. S objemem 563 miliard korun to v červenci bylo 55 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům. Podíl nesplácených firemních úvěrů podle centrální banky pozvolna klesá od konce roku 2010. V červenci takových bylo 4,5 procenta úvěrů podnikům, v prosinci 2010 byl podíl na devíti procentech.

BRAND24

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Přečtěte si také:

Centrální banky přibrzdí „mejdan na trzích“

Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí

Pro ČNB nastal čas brzdit aneb Proč by úrokové sazby měly začít růst


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).