Menu Zavřít

Češi málo spoří na důchod

25. 8. 2009
Autor: profit

Česká republika patří společně s USA k zemím, kde je největší podíl lidí spořících si na stáří. Lidé v Česku si ovšem na důchod spoří velice nízké částky, které jim nemusí při odchodu do penze zajistit alespoň částečné zachování životní úrovně.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

V České republice si průměrně lidé spoří měsíčně na penzijní připojištění 450 korun, v USA je to v přepočtu více než 12.000 korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel ČSOB Penzijních fondů Petr Beneš. Více peněz na důchod než v Česku si podle něj ukládají i Poláci, Maďaři nebo Slováci, i když je v těchto zemích hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele menší než v ČR. Například Poláci si spoří měsíčně přes 2000 korun.

V současnosti odpovídá starobní důchod 40 procentům předchozí hrubé mzdy, podle projekcí ministerstva práce a sociálních věcí to bude za zhruba 20 let jen 36 procent. „K tomu, aby propad životní úrovně po odchodu do důchodu nebyl příliš velký, by penzisté měli mít měsíční příjem odpovídající alespoň sedmdesáti procentům jejich předchozího čistého výdělku,“ upozornil Beneš. Zároveň dodal, že se spořením na důchod by tak měli lidé začít co nejdříve.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).