Menu Zavřít

Češi loni za knihy utratili 7,5 miliardy. Trh s e-knihami roste

21. 11. 2016
Autor: Pixabay.com

Češi utratili loni za knihy přibližně 7,5 miliardy korun. To je asi o pět procent meziročně více, nárůst činí zhruba 300 až 400 milionů. Odhadovaný obrat dnes zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Objem knižního trhu vzrostl po několika letech stagnace, podle svazu má na větší utrácení lidí za knihy vliv snížení DPH a růst ekonomiky.

Knihy jsou od ledna minulého roku daněny deseti procenty proti patnáctiprocentní dani, která pro ně předtím platila dva roky. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsou však knihy v ČR stále zatíženy jednou z nejvyšších daní, respektive jen dvě země mají daň na knihy vyšší než ČR.

Podle zprávy klesá dosud sílící podíl internetových obchodů na celkovém maloobchodním prodeji tištěných knih. V roce 2015 vzrostl o jeden až tři procenta na odhadovaný podíl 23 až 25 procent. Trh s elektronickými knihami loni dále rostl a dosáhl asi 106 milionů korun včetně DPH. Činil tak 1,38 procenta na celkovém obratu českého knižního trhu. Z nově vydaných knih bylo loni osm procent k dispozici i v elektronické formě.

Digitální prodej roste

Rostl také objem trhu s audioknihami, který loni dosáhl téměř 82 milionů, předloni to bylo 55 milionů. Digitální prodej je stále častějším způsobem distribuce audioknih. V roce 2015 činil poměr prodeje fyzických nosičů ve srovnání s digitální distribucí 3:1.

Přečtěte si, jak se možná změní cena periodik:

Noviny a časopisy mohou zlevnit, sněmovna jim schválila nižší DPH

Další noviny

Elektronické knihy vydávalo loni přibližně 250 nakladatelů a 200 autorů, kteří si je vydávají sami. Celkově bylo na konci roku 2015 dostupných zhruba 15.000. titulů. Převážná většina nejprodávanějších titulů byla v elektronické verzi i tištěné. Průměrná cena e-knihy se loni pohybovala v beletrii okolo 62 procent ceny tištěné knihy. Průměrnou cenu tištěné knihy zpráva neuvádí, podle té loňské byla 240 korun a v čase se příliš neměnila.

S odkazem na Českou národní bibliografii svaz uvádí, že v Česku vyšlo loni zhruba 16.600 titulů s vročením 2015, což je přibližně o 400 meziročně méně.

Alespoň jednu publikaci loni vydalo 2587 subjektů, zhruba stejně jako v minulém i několika předchozích letech. Přesně jednu knihu vydalo 1408 z nich, zbývá tedy něco přes tisícovku nakladatelů.

BRAND24

Albatros Media stále jedničkou na trhu

Nejvíce titulů vydala skupina Albatros Media (885), která je v tomto ohledu podle zprávy první na trhu přinejmenším od roku 2011. A proti roku 2014 zvýšila počet vydaných titulů o téměř dvě stovky, podobně jako druhá Euromedia Group. Mezi největší nakladatele zpráva řadí ty, kdo vydali za rok více než 100 titulů; jejich počet se meziročně snížil z 31 na 24. Z nich 11 patří vysokým školám či státu. Produkci omezila většina univerzitních nakladatelství.

Podle obratu je první Euromedia Group s 1,305 miliardy korun, tržby z prodeje vlastních knih podle zprávy byly loni 546 milionů. Albatros Media měl loni, respektive za období červenec 2015 až červen 2016, celkový obrat 759 milionů a tržby z prodeje vlastních knih 728 milionů.

Přečtěte si, do čeho investuje vydavatelství Albatros Media:

Albatros Media kupuje Palmknihy, lídra na trhu s e-knihami

 e-book neboli elektronická kniha

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).