Menu Zavřít

Češi jsou do bydlení ochotni investovat 2,3 milionu korun, ukazuje průzkum

20. 9. 2018
Autor: čtk

Zhruba 2,3 milionu korun je připraven investovat do svého bydlení průměrný Čech. Částka je při současných cenách nemovitostí ale tak nízká, že odpovídající bydlení by si mohla dovolit necelá pětina lidí, kteří ho hledají. Vyplývá to z výsledků průzkumu realitního serveru Bezrealitky.cz, který vypracovala agentura STEM/MARK na vzorku více než 1000 respondentů.

Po vlastním bydlení touží podle průzkumu devět z deseti lidí, kteří momentálně bydlí v podnájmu nebo u rodičů. Výjimku tvoří prakticky pouze lidé důchodového věku, kteří bydlí u svých dětí.

Množství peněz, které lidé mohou do bydlení investovat, se liší podle regionu. V Praze jsou lidé schopni investovat do nového bydlení 3,5 milionu korun. Kolem tří milionů na bydlení si dokážou připravit obyvatelé Jihomoravského a Plzeňského kraje. Nadprůměrnou sumu kolem 2,5 milionu korun mohou do bydlení vložit také Středočeši a obyvatelé Olomouckého a Libereckého kraje. Naopak pouhý milion korun mají v průměru připraveni lidé z Moravskoslezského a Karlovarského kraje a na Vysočině.

Výše možné investice do vlastního bydlení se liší také podle věku, zjistil průzkum. Platí, že čím jsou lidé starší, tím je částka nižší.


Přečtěte si komentář: Regulace hypoték - před půstem hostina?

Makrooko Miroslava Zámečníka


Pokud se udrží současná cena nemovitostí, lidé odhadují, že na bydlení dokážou nastřádat nejdříve za pět let. „Mnozí dokonce rezignovali a věří tomu, že vlastní bydlení si pořídí až jejich děti,“ uvedl výkonný ředitel serveru Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

BRAND24

Podle Meyera se zároveň začíná vytvářet vysoký přetlak u nájemních bytů a domů. „O pronájmy začínají mít zájem i lidé v regionech. Zatím tu však není nabídka tak široká, neboť majitelé nemovitostí pronájem doposud nevnímali jako dobrý způsob, jak svou nemovitost zhodnocovat,“ dodal.

Přečtěte si také:

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

Hypotéky zdražily, zájem o ně přestou stoupá

Tahle země není pro chudý. Nová hypoteční pravidla diskvalifikují až třetinu žadatelů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).