Menu Zavřít

Češi by v referendu odmítli smlouvu o fiskální odpovědnosti i euro

23. 1. 2012
Autor: profit

Většina domácí populace sdílí názor, že by o osudu smlouvy EU o fiskální odpovědnosti měli občané ČR rozhodnout ve všelidovém referendu, v něm by pak většina řekla ne. Jak vyplývá z průzkumu společnosti SANEP, který zveřejnila v neděli, většina dotazovaných by odmítla i vstup ČR do eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Jasné ano dalo referendu o přistoupení či nepřistoupení ČR ke smlouvě Evropské unie o fiskální odpovědnosti 37,2 procenta dotazovaných, spíše ano 14,2 procenta dotazovaných. Naopak jasné ne odpovědělo 22,9 procenta, spíše ne 13 procent. Pokud by se referendum konalo, celkem 56,7 procenta dotazovaných by smlouvu odmítlo.

BRAND24

Pokud by se konalo referendum o vstupu do eurozóny, tak v něm by se podle průzkumu 71,3 procenta dotázaných vyslovilo proti vstupu ČR.

Z šetření společnosti SANEP lze vyvodit, že odmítavý postoj k dohodě EU a zejména pak ke vstupu ČR do eurozóny se postupně zvyšuje společně s negativními zprávami o dluhové krizi států eurozóny. Nejasná budoucnost eurozóny a samotného eura se pak promítá i na negativním postoji domácí veřejnosti k dohodě EU, která má zachránit euro, a tedy eurozónu. Na straně druhé straně může z pohledu kritiků této dohody znamenat i ztrátu suverenity ČR. Tyto pochybnosti posiluje zejména skutečnost, že celé znění dohody ještě není známé.  V internetovém průzkumu, který firma provedla 18. až 21. ledna 2012, odpovídalo 6861 dotázaných věku 18 až 69 let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).