Menu Zavřít

Černou horu zachránila osmisedačka

2. 4. 2007
Autor: Euro.cz

SKI AREÁL JANSKÉ LÁZNĚSymbolem investicí před letošní zimou byla stavba první osmisedačkové kabinkové lanovky. I když neprošla křtem v nejlepších klimatických podmínkách, nakonec areálu v Janských Lázních zachránila hospodaření.

SKI AREÁL JANSKÉ LÁZNĚ Symbolem investicí před letošní zimou byla stavba první osmisedačkové kabinkové lanovky. I když neprošla křtem v nejlepších klimatických podmínkách, nakonec areálu v Janských Lázních zachránila hospodaření.

Největší investicí horských středisek před letošní zimou byla stavba osmisedačkové kabinkové lanovky z Janských Lázní na Černou horu v Krkonoších.

První lanovka tohoto druhu v Česku stála víc než 130 milionů korun a provozovatelé do ní vkládali velké naděje.

Přestože její premiéru poznamenalo bídné počasí, byla osmikabinka nakonec právě tím faktorem, který středisko během nepovedené zimy zachránil.

LANOVKA MAGNETEM NA NOVÉ ZÁKAZNÍKY

Druhé největší české středisko totiž zaznamenalo letos v zimě tržby na úrovni 88 až 90 procent minulé sezony. „To je vzhledem k počasí úspěch. Zachránila nás právě hlavně osmikabinka. Byla tím největším lákadlem, za kterým přijeli noví návštěvníci,“ říká Petr Hynek, jednatel společnosti Mega Plus, která lanovky a vleky v Janských Lázních provozuje.

„Názorně to bylo vidět během těch pěti příznivějších týdnů na přelomu ledna a února, kdy byl dostatek sněhu. Počet návštěvníků hned vylétl nahoru o 40 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ uvádí Hynek. Že byla osmikabinka tím hlavním majákem, který přivábil nové zákazníky, potvrzují slova lyžařů. „V Janských Lázních jsem již mnoho let nebyla. Když jsem se ale v novinách dočetla o nové osmikabince, chtěla jsem ji vyzkoušet. Překvapila mě její rychlost a pohodlí, už se to může směle měřit se servisem v Alpách,“ říká lyžařka Tereza Peterková.

POMOHLO PÁR METRŮ NAVÍC

Janské Lázně ale - podobně jako další vysoko položená střediska - těžily také ze své nadmořské výšky. Proto na ně chudá zima nedolehla tolik, jako na areály v nižších polohách. Černá hora patřila po celou zimu k vrcholům, kde bylo nejvíce sněhu. „Podařilo se nám udržet sjezdovky v provozu už zhruba od 12. prosince prakticky nepřetržitě až do konce sezony. Je to samozřejmě dáno vyšší polohou. Hodně ale pomohlo také umělé zasněžování a rolby. Je s podivem, na jak minimální sněhové podložce se dá lyžovat, pokud je dobře upravená a pokud rolby přehrnou sníh na vyježděná místa,“ podotýká Hynek.

BRAND24

Pro Janské Lázně tedy díky vyšší nadmořské výšce a taháku v podobě osmisedačkové kabinky nebude letošní slabá sezona smrtící ranou. I pro místní provozovatele ale znamená dočasnou stopku, co se týče nových investic.

„V předchozích třech letech jsme investovali zhruba čtvrt miliardy korun. Letos v létě jsme chtěli do areálu vložit další desítky milionů. Spoléhali jsme na to, že osmisedačka nám zajistí řekněme o 15 procent vyšší tržby než loni. Z toho kvůli špatnému počasí samozřejmě sešlo. Budeme se tedy v létě soustřeďovat jen na nejnutnější opravy,“ říká Hynek. „Naše středisko je ale zdravé, s finančním zázemím nemáme problém. Už se těšíme na příští sezonu,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).