Menu Zavřít

ČEPS v pololetí zvýšil zisk téměř o polovinu, do přenosové soustavy investoval miliardu korun

17. 9. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS stoupl v prvním pololetí letošního roku meziročně zisk před zdaněním o 42,9 procenta na 2,15 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o pětinu na 10,4 miliardy korun, náklady stouply o 15,1 procenta na 8,2 miliardy korun. Do rozvoje přenosové soustavy investoval ČEPS v prvním pololetí necelou miliardu korun.

„Za nárůstem zisku v prvním pololetí roku 2018 stojí vyšší tržby za použití sítí i rezervaci kapacit včetně aukcí přeshraničních kapacit a výnosy za systémové služby,“ uvedl dnes předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Systémové služby jsou činnosti, které provozovatel přenosové soustavy vykonává pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých je možné regulovat rozdíl mezi výrobou a spotřebou. Podpůrné služby ČEPS nakupuje s co nejmenšími náklady.

Člen představenstva firmy zodpovědný za strategii Jakub Skavroň doplnil, že celkovou úroveň výnosů i nákladů meziročně zvýšil objem přeshraniční přenesené energie. „Na hospodářský výsledek v absolutní výši má však tato činnost neutrální dopad,“ dodal Skavroň.


Německo má problémy s modernizací přenosové soustavy:

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

Přenosová soustava v Německu, ilustrační foto

Firma uvedla, že na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy letos vynaloží více než 3,7 miliardy korun, v prvním pololetí investovala necelou miliardu korun. Mezi nejvýznamnější stavby v letošním roce patří podle společnosti například dokončení komplexní rekonstrukce stanic Čechy Střed a Otrokovice nebo rozšíření, rekonstrukce a zvýšení zkratové odolnosti transformovny Kočín.

Po téměř desetiletí dlouhém veřejnoprávním povolovacím procesu byla letos v červnu také zahájena výstavba zaústění dosud nejdelšího českého vedení V413 do rekonstruované a rozšířené rozvodny Mírovka u Havlíčkova Brodu.

„Z pohledu naší přenosové soustavy projekt přinese usměrnění toku výkonu v přenosové soustavě Česka a stabilizaci napětí v rozvodně Mírovka. Dále pak zajistí zvýšení spolehlivosti dodávek elektrické energie do oblasti kraje Vysočina a zvýšení stability, bezpečnosti a efektivity provozu přenosové soustavy Česka,“ dodal Kalina.

ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden se 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu stát.

BRAND24

Dále čtěte:

Konec přetokům: transformátory na hranicích odvrací blackout v Česku

ČEPS platí za služby projektantů 100 milionů, i když sám by to zvládl levněji

Jen pro vyvolené: na stabilizaci sítě vydělají majitelé uhelných elektráren

 E.ON otevřel velkokapacitní úložiště v Mydlovarech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).