Menu Zavřít

Cenzura nebo komfort?

20. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Sněmovna vykáže z jednacího sálu televizní kamery a nahradí je svými

Odborníci na média si asi nenechají ujít besídku na téma, zda má sněmovna vydržovaná z daní voličů právo cenzurovat televizní přenosy, v nichž poslanci hrají hlavní i epizodní role všeho druhu. Její předseda Miloslav Vlček (ČSSD) tvrdí: „Je naše výsadní právo, jakým způsobem si to upravíme.“ Je přesvědčen, že některé záběry poslance diskreditují. Zákaz kamer nejen České televize (ČT) v jednacím sále sněmovny a dodávka unifikovaných záběrů všem televizním stanicím důvěrný přístup k poslancům neomezí. To by si zejména populární komici a mimové nenechali líbit. Potvrzuje to loňská aféra s tkalouny, kterými nechal šéf sněmovny, coby požárních předpisů dbalý hospodář, na půl dne vymezit únikový koridor, jak mu to ukládají směrnice hasičů. Tím oddělil poslance od novinářů. „Zajímalo mne, co to udělá,“ vzpomíná Vlček. A nestačil se divit. Lidovec Pavel Severa jeho krok označil kvůli obavám ze ztráty bezprostředního kontaktu s televizním publikem za útok na svobodu slova. A kamery radostně vrčely.
Odstranění kamer ze sněmovny schválila komise pro práci sněmovní kanceláře. A nyní debatuje o tom, zda vystrnadit novináře i z předsálí, aby měli poslanci dostatečně široké běžecké dráhy k hlasovacím tlačítkům i k toaletám. Předseda komise Lubomír Suk (ODS) se obviňování z omezení svobody slova neobává. Podle jeho názoru nejde o diskriminaci. „Základem konfliktu je, že se někteří novináři neumějí chovat,“ konstatoval. „Za šest let, co působím ve sněmovně, mi kamerou už několikrát málem vyrazili zuby.“
Zatímco o vytěsnění reportérů z předsálí sněmovny do připravovaného tiskového střediska se povedou ještě dlouhé řeči, o kamerách v sále je rozhodnuto. Přenosy ČT definitivně skončí, jakmile se najdou peníze na stacionární kamery, jež budou dálkově ovládat zaměstnanci sněmovny. Pokud to rozpočet dovolí, už v září. O peníze až v druhé řadě jde však v diskusi, má-li být kamer šest nebo mají-li být čtyři. O jejich počtu poslanci podle Suka rozhodnou „…s ohledem na to, jak se podaří jednotlivými záběry pokrýt lavice politických stran“. Není tedy pravda, že vyobcováním ČT ze sálu a dalších kamer z galerie pro novináře chtějí poslanci zabránit tomu, aby je snímala televize. Oni v televizi být chtějí - ale hezky. Bez dřímajícího ministra financí nebo vztyčeného prostředníku premiéra.
A co na to české televize? Zpravodajská stanice Z1 chystané opatření uvítala. „Určitě bychom nabídku sněmovny využili. Jde nám primárně o informace. Jestli někdo zívá, je pro nás informace zbytná,“ soudí ředitel Z1 Martin Mrnka. Také TV Prima se tváří vlídně. „Využili bychom toho i v případě, že bychom i nadále do jednací síně sněmovny měli přístup. Naše kamera tam ne vždy může být po celou dobu jednání a někdy se v době, kdy tam není, odehrají zajímavé události,“ říká šéf zpravodajství a publicistiky Pavel Zuna. „Jako zásadní problém, blížící se cenzuře, bych však vnímal, kdyby byl kamerám zapovězen přístup do kuloárů sněmovny,“ dodává. Obloukem se tak dostává k tomu, na čem se sněmovní komise nemůže shodnout: Omezuje směrnice hasičů svobodu slova? Bitva o kuloáry se tak po dokončení tiskového střediska o patro níž, mimo operační dosah poslanců (bufet, toalety), znovu rozhoří. „Neexistují garance svobodné volby záběrů ani stoprocentního zapojení kamer. ČT sice dostane výstupy do svého sněmovního studia, ale to bude veškerá obrazová dispozice pro televizní štáby, což znamená, že skončí možnost natáčet v předsálí,“ varuje Anna Freimanová z České televize.
Jeden pragmatický redaktor začínající televizní reportérce na otázku, jaký obor zpravodajství si má pro svou budoucí kariéru vybrat, poradil: „Sněmovnu. To je nejmíň práce. Máš tam všechny politiky pohromadě, rádi se vidí v televizi, žádné přemlouvání, žádné cestování, žádné vymýšlení témat.“ Dobře věděl, o čem mluví. Brzy to bude ještě lepší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).