Menu Zavřít

Ceny v průmyslu zrychlují pokles kvůli levnému benzínu

16. 5. 2016
Autor: Archiv MF

Ceny průmyslových výrobců v Česku v dubnu dál zrychlily meziroční pokles na 4,7 procenta po snížení o 4,5 procenta v březnu. Ještě výrazněji se propadly ceny v zemědělství, růst naopak zaznamenaly stavebnictví a tržní služby. V březnu klesly dovozní i vývozní ceny, uvedl Český statistický úřad.

„Klíčovým důvodem tohoto deflačního vývoje, který je momentálně příznačný pro všechny země EU, byly v dubnu i nadále nízké ceny pohonných hmot,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Česká národní banka podle něj na zrychlující se pokles cen v průmyslu zatím pravděpodobně reagovat nebude. „Předpokládá, že deflační tlaky se v oblasti pohonných hmot ve druhé polovině roku začnou vytrácet, ruku v ruce s odezněním efektu meziročního srovnání,“ dodal.

V průmyslu se proti loňsku snížily například o 9,1 procenta ceny chemických látek a výrobků, těžba a dobývání zlevnily o sedm procent a obecné kovy a kovodělné výrobky o šest. Naopak růst zaznamenaly ceny vody, její úpravy a rozvodu, a to o 1,6 procenta.

Ještě výraznější zrychlení propadu cen zaznamenalo zemědělství. Ceny výrobců meziročně klesly o 7,2 procenta proti březnovému snížení o 4,6 procenta. Ceny v rostlinné výrobě po osmi měsících růstu klesly o 3,9 procenta. V živočišné výrobě se snížily o 11,3 procenta.

Víte, proč jsou Polsko a Pobaltí úspěšnější?

Proč nedoháníme Západ a místo toho nás dohání Východ

ilustrační foto

Naproti tomu ceny stavebních prací se zvýšily o 1,2 procenta po březnovém růstu o 1,3 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zaznamenaly růst o 0,2 procenta, zatímco v březnu stagnovaly.

V meziměsíčním srovnání ceny v průmyslu a stavebnictví shodně stouply o 0,1 procenta a ceny tržních služeb o 0,6. Ceny zemědělských výrobců o tři procenta klesly.

Statistici dnes zveřejnili také vývoj cen v zahraničním obchodu za březen. Meziročně ceny vývozu klesly o čtyři procenta, zejména kvůli snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,4 procenta. Ceny dovozu klesly o 5,9 procenta při propadu cen minerálních paliv o 34,1 procenta.

BRAND24


Čtěte dále:

ČNB měnovou politiku nezměnila, zhoršila odhad letošního růstu

Nezaměstnanost klesá, míst je nejvíce za osm let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).