Menu Zavřít

Ceny pohonných hmot by mohly klesnout. Kam pro levný benzín?

13. 7. 2010
Autor: profit

Ceny pohonných hmot stagnovaly i během druhého prázdninového týdne a drží se tak u svých letošních maxim. Benzín během týdne zlevnil o jeden haléř a nyní tak jeho cena dosahuje 32,42 koruny.

Autor: Martin Siebert

Nafta zdražila o dva haléře na 31,39 koruny. V nadcházejících dnech by měly ceny pohonných hmot mírně klesnout, případě budou nadále stagnovat.

Ceny Pohonných hmot stagnují

Ceny pohonných hmot se během letošních prázdnin udržují na dvouletých maximech. Ceny benzínu a nafty se během posledních dvou týdnů nemění. Během uplynulého týdne benzín zlevnil o jeden haléř a nyní tak jeho cena dosahuje 32,42 koruny. Nafta zdražila o dva haléře na 31,39 koruny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot u čerpacích stanic dlouhodobě sleduje. Cena benzínu je blízko své nejvyšší hodnoty od července 2008 a cena nafty je blízko své nejvyšší hodnoty od října 2008.

Ve srovnání s benzínem a naftou naopak stagnuje cena nejběžnějšího alternativního paliva – LPG. Jeho cena poklesla o jeden haléř a v současnosti tak stojí 14,45 koruny za litr, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne. Ve stejném období loni vyšlo LPG o zhruba dvě korunu levněji.

Kam pro levný benzín a naftu Nméně za pohonné hmoty zaplatí řidiči v Olomouckém kraji. Nejlevnější benzín mají řidiči šanci natankovat v Olomouckém kraji, kde stál v neděli litr 31,96 koruny. Litr nafty stál nejméně v rovněž Olomouckém kraji, kde přišel na 30,77 koruny. Nejvíce za Natural 95 naopak v závěru týdne řidiči zaplatili v Jihomoravském kraji, kde stál litr v průměru 33,06 koruny. Nejdražší nafta byla za průměrných 31,81 koruny za litr k dostání ve Zlínském kraji. Litr pohonných hmot může vyjít na 35 korun

BRAND24

Ceny pohonných hmot jsou sice poměrně vysoko, na druhou stranu jsou současné ceny (s vyššími spotřebními daněmi a DPH od 1. ledna 2010, ale i vyšším podílu přimíchávaných biopaliv) stále nižší, než kolik pohonné hmoty stály v létě 2008. Tehdy se během motoristické sezóny benzín prodával nejdráže za 32,70 koruny za l itr, tedy o zhruba třicetník dráž než dnes. Přitom cena ropy tenkrát stála daleko více než nyní – ropa stála až 147 dolarů za barel. Během léta 2008 byla rekordně drahá také nafta, když se u čerpacích stanic prodávala za průměrných 35,10 koruny. Tedy zhruba o čtyři koruny více než nyní.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).