Menu Zavřít

Ceny na Slovensku zřetelně stouply

27. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Ceny zboží a služeb na Slovensku za prvních deset dní od zavedení eura přerušily klesající tendenci a proti konci roku 2008 stouply o 0,5 procenta.

Informoval o tom statistický úřad. Statistici od začátku loňského srpna s ohledem na lednový přechod Slovenska na euro podrobně sledují vývoj cen 196 nejčastěji nakupovaných položek.

BRAND24

Ze sledovaných položek nejvýrazněji zdražilo zboží krátkodobé spotřeby pro domácnosti, kde ceny stouply o 4,5 procenta v eurech i v korunách. Minerální vody, nealkoholické nápoje a šťávy podražily o 2,4 procenta. Zlevnily naopak pohonné hmoty (o 1,7 procenta) a maso (o 0,3 procenta).

Krátce po lednovém zavedení eura na Slovensku našla Slovenská obchodní inspekce nedostatky ve zhruba 13 procentech kontrolovaných prodejen, většina obchodů nepochybila. Mezi nejčastější nedostatky v kontrolovaných provozech patřilo chybějící duální zobrazení cen, nesprávný přepočet či nezveřejněný nebo nesprávný konverzní kurz. Několik provozoven odmítlo přijmout platbu v korunách. Obchodníci měli v době duálního oběhu, pokud se nedohodli se zákazníkem jinak, vracet v eurech, i když platbu přijali v korunách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).