Menu Zavřít

Ceny bytů vzrostly meziročně o 11 procent

13. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku opět rostly. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně v Praze, Brně, Olomouci a Středočeském kraji. Jen o něco méně vzrostly ceny pozemků. Nejméně zdražily rodinné domy.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 11 procentních bodů na 114,6 bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Zatímco byty a rodinné domy zdražují zhruba poslední tři roky, v případě pozemků index zvolna roste od začátku sledování v roce 2011.


Reality jsou rizikem. Přečtěte si zamyšlení Vladana Gallistla:

Co spustí další krizi? Opět reality


„Za zmínku stojí fakt, že ceny starších panelových bytů rostly více než v případě cihlových. Na trhu roste zájem především o byty pro rodinu (3+KK nebo 3+1). Svého vrcholu v posledním čtvrtletí dosáhly i prodeje novostaveb. Velká část nových bytů se kupuje čistě na investici. V Praze je to podle odhadů až 30 procent,“ uvedl ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Index cen pozemků vzrostl meziročně o 10,7 procentního bodu na 135,4 bodu. Podle Němečka se trh s pozemky již z větší části vyrovnal se skokovým nárůstem kvůli zvýšení DPH na pozemky. Poptávka po pozemcích na konci roku mírně vzrostla. „Jejím tahounem je zvyšující se výstavby. Největší zájem převažuje u lokalit v okolí velkých měst a překvapivě u levnějších pozemků bez kompletních veřejných sítí. Nabízejí totiž nižší cenu,“ doplnil Němeček.


Přečtěte si o rekordním objemu českých realitních investic:

Nový rekord českých realit: objem investic loni narostl na 100 miliard

Florentinum


Nejméně zdražily rodinné domy, meziročně o 4,7 procentního bodu na 112,9 bodu. U nové výstavby podle Němečka převažuje ta individuální prováděná svépomocí a dodavatelským způsobem. Developerská výstavba se převážně orientuje na řadové rodinné domy na malých pozemcích v krajských městech a jejich okolí.


Chcete hypotéku? Spočítejte si ji na webu Finance.cz


„Pro následujících šest měsíců předpokládáme pouze velmi mírný růst cen, popřípadě stagnaci ve všech segmentech. Očekáváme mírné snížení poptávky a stagnaci nabídky, dále pak mírně ochabující poptávku u novostaveb v Praze a Brně. Příčinou budou vyšší ceny a malá nabídka, která je způsobena nedostatkem vydaných stavebních povolení,“ dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.


Z trhu s nemovitostmi a hypotékami v Česku čtěte více:

BRAND24

Rekordní rok hypoték: Češi si půjčili přes 200 miliard

Developeři: Nové byty v Praze letos zdraží o pět až deset procent

Výstavba nových bytů v pražských Jinonicích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).