Menu Zavřít

Ceny bytů půjdou různými směry,

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

tvrdí ředitel úseku hypoték České spořitelny, Kamil Kosman o cenovém vývoji na domácím trhu realit po vstupu ČR do EU. * S Unií jsou - stran cen bytů - spojována různá očekávání. Jaká máte vy? Nepochybně se ceny pohnou, ale různými směry. Bude záležet na kvalitě bytu a stejně tak na charakteru lokality.

tvrdí ředitel úseku hypoték

České spořitelny, Kamil Kosman o cenovém vývoji na domácím trhu realit po vstupu ČR do EU.

* S Unií jsou - stran cen bytů - spojována různá očekávání. Jaká máte vy?

Nepochybně se ceny pohnou, ale různými směry. Bude záležet na kvalitě bytu a stejně tak na charakteru lokality.

* Kde očekáváte vzestup cenové hladiny?

Jistě to budou kvalitní novostavby v dobrých lokalitách. Nejrazantnější bude vzestup cen ve špičkovém segmentu bytové výstavby - tady už dnes jde o víceméně stejnou kvalitu jako v EU. Není důvod, aby u nás nebyly srovnatelné ceny. Samozřejmě, ve hře je také poptávka v podobě kupní síly obyvatelstva, a ta je u nás nižší. O byty ve vyšších cenových kategoriích má ale zájem nemalá skupina domácích zákazníků z nejvyšších příjmových skupin a poptávku ve značné míře tvoří i zahraniční klientela.

* Srovnáme tedy krok s EU?

V nejvyšším segmentu nabídky bytů určitě. V Unii ceny dosahují přes 200 000 za metr čtvereční, nicméně třeba na pražském Smetanově nábřeží se metr plochy nedávno prodával za 160 000 korun. Právě v takových pražských lokalitách ceny dosáhnou „unijní“ úrovně poměrně rychle.

BRAND24

* Kde naopak počítáte s poklesem cen?

To se podle mne bude týkat neudržovaných bytů zejména na panelových sídlištích. Nicméně i tady mohou ceny nikoli klesat, ale vykazovat stabilitu - byty slušně zrekonstruované, řekl bych standardní, si ceny udrží zhruba na současné úrovni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).