Menu Zavřít

Cenový gejzír

18. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Světová ropa

BRAND24

Ceny ropy minulý týden prudce rostly a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se začal přibližovat k devadesáti dolarům. Poprvé v historii se prodával za více než 88 dolarů. Za několik dnů tak cena základní energetické suroviny vyskočila o více než devět dolarů.
Za růstem byla dle analytiků nejen běžně rostoucí poptávka, ale též obavy z narůstajícího geopolitického napětí: zejména hrozící turecká invaze na sever Iráku posouvá cenu suroviny stále vzhůru. Ropa je nyní na rekordech; ale pouze v absolutním vyjádření. Reálně však - po započítání inflace - nejdražší není. V roce 1980 se její cena vyšplhala ke 40 dolarům, což přepočteno na dnešní hodnoty odpovídá více než 90 dolarům. Nicméně k této hladině nyní směřuje a možná ji i překoná. V osmdesátých letech byla důvodem rekordních cen íránsko-irácká válka.
Investoři jako důvod k růstu cen uvádějí vysokou poptávku před nadcházející zimou, kdy se spotřebovává hlavně topný olej, ale i jiné produkty. A k tomu i napětí mezi Tureckem a kurdskými povstalci. „Je zde více rizikových faktorů, což se odráží v ceně,“ řekl manažer David Dugdale z investiční MFC Global investment Management.
Cenu ropy považuje za příliš vysokou dokonce i Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Zástupci kartelu řekli, že drahá ropa jim vadí a že od listopadu trochu zvednou těžbu. „OPEC tyto ceny neschvaluje a domnívá se, že situace v těžbě není příčinou tak vysokých cen,“ píše se ve stanovisku. Růst cen je prý výsledkem spekulací velkých investičních fondů na budoucí růst.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).