Menu Zavřít

Cena vody se zvyšuje - většinou o několik procent

6. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Hlavní hráč českého vodárenství, firma Vivendi Water, upevňuje pozice Firmy zdůvodňují zdražení vodného a stočného především inflací a zpoplatněním odběrů podzemní vody. Za vodu zaplatí domácnosti i firmy v letošním roce více, ale zdražit by se většinou mělo jen o několik procent.

Hlavní hráč českého vodárenství, firma Vivendi Water, upevňuje pozice

Firmy zdůvodňují zdražení vodného a stočného především inflací a zpoplatněním odběrů podzemní vody.

Za vodu zaplatí domácnosti i firmy v letošním roce více, ale zdražit by se většinou mělo jen o několik procent.

Praha: Radní versus Vivendi Water

V Praze se vodné a stočné po Novém roce zvýšilo zhruba jen o dvě procenta. Pražští radní odmítli v prosinci návrh Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) na zvýšení ceny o 6,5 procenta. Cena vody byla v Praze vloni 37,77 koruny za metr krychlový. „Hlavní důvod byl, že některé náklady vstupující do ceny vodného a stočného nebyly dostatečně zdokumentovány,“ řekl k tomu radní Miloš Gregar. Přesná cena vody bude tedy v Praze známa až na přelomu března a dubna, kdy Český statistický úřad zveřejní údaj o meziroční inflaci. Do tohoto data se cena stanoví na základě inflačního výhledu a zpětně se pak upraví. Podle prognózy ministerstva financí by měla letos inflace představovat dvě procenta, podle některých makroekonomických údajů i méně. Pražské vodovody a kanalizace zásobují vodou 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí. Majoritu ve společnosti má od roku 2001 společnost Vivendi Water. Město Praha vlastní z 92 procent vodohospodářskou infrastrukturu, kterou spravuje firma PVS. Společnost PVK si infrastrukturu pronajímá a provozuje. V letošním roce chce PVS investovat do vodohospodářského majetku miliardu korun, z toho na obnovu sítí by mělo jít 600 až 700 milionů korun. „Výpadek nebude dramatický,“ vyjádřil se v reakci na mírné snížení investic proti loňsku generální ředitel PVS Jan Slanec.

Vodárna Plzeň u radnice nepochodila

V Plzni se cena vodného a stočného od počátku ledna zvýšila o čtyři procenta. Plzeňští radní nepřijali ani jeden ze čtyř návrhů nových cen a šli vlastní cestou. Původně se měla cena zvýšit o 4,85 procenta. Cena loňského vodného se ve městě zvýší z 15,60 koruny na 16,49 Kč a u stočného stoupne ze 14,70 na 15,03 koruny za metr krychlový, což jsou podstatně nižší ceny, než je republikové pásmo. Republikový průměr u vodného a stočného se pohybuje kolem 40 korun. Firma Vodárny Plzeň má s městem uzavřenu nájemní smlouvu až do roku 2017. V letošním roce na nájmu za vodárenskou a kanalizační síť zaplatí městu 157 milionů korun.

Jičínsko zasáhl dražší odběr podzemní vody

Na Jičínsku se zdraží vodné a stočné až od února o sedm procent na 42,37 koruny za krychlový metr dodané a odpadní vody. Hlavním důvodem zdražení je podle ředitele Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín (VOS) Václava Matuly zvýšení poplatku státu za odběr podzemní vody. Firma odebírá veškerou vodu z podzemí. VOS, v níž pracuje 140 lidí, z více než 95 procent vlastní obce a města Jičínska. Tržby firmy za loňský rok by měly překročit 115 milionů korun, zisk by se měl pohybovat v milionech korun, v roce 2001 byl milion korun. Cena vodného a stočného VOS převýší ceny v ostatních okresních městech Hradeckého kraje. Méně lidé zaplatí za vodu například v krajském městě, kde VAK Hradec Králové bude účtovat 42,30 Kč. Na Trutnovsku zaplatí 29,93 korun a Náchodsku 35,01 korun.

Mohutná expanze 1. JVS na jihu i západě Čech

Pouze o inflaci se zvýší cena vodného a stočného rovněž v obcích, které zásobuje vodohospodářská společnost 1. JVS České Budějovice. Některé obce přistoupily na dvojsložkovou cenu, takže obyvatelé budou platit vedle poplatku za odebraný krychlový metr také stálou měsíční částku. Například obyvatelé Netolic od 1. ledna platí za vodné a stočné paušál 50 korun a 38,30 korun za odebraný krychlový metr. „To je na vodném a stočném o 3,90 Kč méně než u jednosložkové ceny,“ řekla mluvčí 1. JVS Jitka Kramářová. Podle firmy je dvousložková cena pro nadprůměrné a průměrné odběratele spravedlivější, protože o fixní náklady se dělí všichni, kteří mají vodovodní přípojku. Pro škody po srpnových povodních zůstane u jednosložkové ceny Veselí nad Lužnicí, kde odběratelé zaplatí za vodné a stočné 35,41 koruny. 1. JVS provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v Českých Budějovicích a v desítkách měst a obcí Jihočeského a Plzeňského kraje. V loňském roce ovládla Vodospol Klatovy, která zásobuje pitnou vodou více než polovinu Klatovska a část Domažlicka. Tím získala vlastní úpravnu vody v Nýrsku a dostala se k páteřním rozvodům pitné vody na Klatovsku a Domažlicku. V západních Čechách přitom provozuje vodohospodářský majetek v Sušici, Horažďovicích a Chanovicích. V září loňského roku koupila sto procent Vodohospodářského servisu Dobřany, čímž získala města Dobřany, Přeštice, Blovice, Chlumčany a některé další obce. Firma by ráda koupila ještě Šumavské vodovody a kanalizace, a. s., Klatovy a případně i Chodské vodárny a kanalizace Domažlice. „Silný provozovatel ve velkém regionu má podstatně větší šance při získávání dotací z Evropské unie,“ uvedl nedávno jeden z důvodů expanze firmy ředitel pro rozvoj a správu 1. JVS Martin Kaláč. Vlastní tržby 1. JSV za loňský rok přesáhnou půl miliardy korun, konsolidované tržby včetně dceřiných firem Vodohospodářský servis a Vodospol překročí 650 miliónů Kč.

Podzemní voda nešetří ani Chebsko

Na Chebsku platí od počátku roku zákazníci vodárenské společnosti Chevak 21 Kč bez daně z přidané hodnoty za vodu proti loňským 19 korunám. Stočné se zvýšilo ze 17 na 18 korun, takže ceny se zvedly o více než osm procent. Podle firmy ji ke zdražení přinutil nárůst poplatků za odběr podzemní vody, který se zvýšil z 1,4 Kč na dvě koruny za metr krychlový. „Představuje to pět milionů korun ročně,“ vyjádřil se k tomu ředitel firmy Jiří Pivrnec. Na nové investice si Chevak vloni vzal šedesátimilionový úvěr, rekonstruoval 50 let starou úpravnu vod v Nebanicích, která zásobuje pitnou vodu většinou obyvatel chebského okresu. Za 145 milionů korun firma také modernizovala kanalizaci v Mariánských Lázních. Obce kontrolují 70 procent akcií chebské firmy, zbytek vlastní německá společnost Niederrheinische Gas und Wasserwerke.

Zdražení neuniklo ani Olomoucko

Středomoravská vodárenská, zásobující vodou velkou část Olomoucka, zvýšila ceny vodného a stočného v průměru o 7,9 procenta. Podniky i domácnosti tak platí od 1. ledna za metr krychlový vody 19,93 Kč a stočné za odpadní vodu 18,59 koruny. Ceny vodárenská společnost zvýšila rovněž před rokem u vodného o 1,77 koruny a stočného o 0,87 Kč. Pitnou vodou zásobuje zhruba 140 000 obyvatel v Olomouci a dalších jedenácti obcích.

Též severní Čechy zdraží kvůli podzemní vodě

Na severu Čech se platí za vodu o šest procent více než vloni. Cena za metr krychlový včetně DPH je 41,4 koruny, proti loňským 39,06 Kč. „Stát zpoplatnil podzemní vodu, zvýšily se poplatky za skladování a zavedl se poplatek za vyčistěnou vodu, která je vypouštěna,“ zdůvodnil zdražení generální ředitel Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVK) Josef Šverma. Tato firma zásobující vodou milion obyvatel je na půl vlastněná obcemi a společností Vivendi Water. SčVK hospodaří na pronajatém majetku, za který ročně platí 700 milionů korun. Zaměstnává 2000 lidí, za rok 2001 vykázala čistý zisk 174 milionů korun při tržbách 2,4 miliardy korun.

Stát zdražil, tedy zaplatí i Pardubičtí

Na 46,04 koruny za metr krychlový včetně DPH, tedy o 4,9 procent, zvýšila cenu za vodné a stočné akciová společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Pardubice. Vzrostla ale pouze cena vodného o 2,14 Kč na 21,71 koruny za kubík, cena stočného se nemění. Zdražení firma zdůvodňuje zvýšením poplatku za odběr podzemní vod, který se odvádí státu, nárůstem ceny povrchové vody a inflací. Vloni v lednu zvýšil VAK cenu o 13,6 procent.

Název Vivendi Water zmizí z trhu

Pod novým názvem bude v zahraničí i na tuzemském trhu působit jedna z nejvýznamnějších světových firem a lídr ve vodárenství - francouzská společnost Vivendi Water. „Název se změní,“ řekla Profitu ředitelka komunikace a marketingu pro střední Evropu a Rusko Eva Kučerová. Jak se bude firma nově jmenovat, neuvedla s tím, že se o tom jedná na nejvyšších místech společnosti a má to být překvapení. Ke změně by mohlo dojít již na přelomu března a dubna. Název by měla změnit i společnost Vivendi Environnement, která Vivendi Water vlastní. Důvodem má být podle vyjádření expertů snaha zbavit se i názvem závislosti na mateřské společností Vivendi Universal, která v loňském roce ve Vivendi Environnement ztratila majoritu. Kučerová odmítla, že by náklady s tím spojené mohly významněji ovlivnit hospodaření firmy nebo dokonce vodné a stočné. „Cena vody je daná městem,“ upozornila Kučerová. V České republice Vivendi Water vlastní 14 vodárenských firem a kontroluje 40 procent trhu. Mimo jiné ovládá Vodárny Plzeň, Vodohospodářskou společnost Sokolov, Severočeské vodovody a kanalizace, 1.JVS, Aqua Příbram, Vodospol, Středomoravskou vodárenskou a také Pražské vodovody a kanalizace. Vivendi Water má roční obrat 13 miliard eur, z toho přes polovinu dosahuje mimo mateřskou zemi koncernu. Zaměstnává 72 000 lidí a služby poskytuje 110 milionům zákazníků. V České republice, kde má ve vodárenství 38 procent trhu, očekává za loňský rok tržby 8,7 miliard korun. Loni firma získala sto procent akcií ve firmě Pražské vodovody a kanalizace. V Praze vlastní i čistírnu odpadní vod, která byla značně poškozena při srpnových povodních, škody na ní dosáhly 300 milionů korun. V závěru roku se podařilo její provoz obnovit na plný výkon.

Ceny vodného a stočného ve vybraných městech a oblastech (Kč/m 3, včetně DPH)

Od 1. 1. 2003 2002 zdražení (v %)

Praha 38,53 37,77 2,0 +

Brno 44,68 41,10 8,7

Ostrava 37,26 35,81 4,0

severní Morava 34,42 32,19 6,9

Plzeň 33,09 31,82 4,0

Karlovarsko 40,09 36,12 11,0

Hradec Králové 42,30 39,90 6,0

Olomouc a okolí 40,45 37,47 7,9

severní Čechy 41,40 39,06 6,0

Pardubice 46,04 43,90 4,9

BRAND24

+ při dvouprocentní inflaci

Pramen: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).