Menu Zavřít

Cena účtu nevypovídá o jeho kvalitě

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

NABÍDKA PODNIKOVÝCH ÚČTŮ JE V SOUČASNÉ DOBĚ DOSTATEČNĚ PESTRÁ. TÍM SPÍŠE JE VOLBA KONKRÉTNÍHO ÚČTU DŮLEŽITÁ VĚC. JEDNAK PROTO, ŽE ÚČTY POSKYTUJÍ RŮZNÉ SLUŽBY, OBVYKLE VE FORMĚ BALÍČKŮ ČI PROGRAMŮ, JEDNAK PROTO, ŽE V ZÁVISLOSTI NA ROZSAHU TAKOVÉHO SERVISU SE RŮZNÍ I NÁKLADY NA JEJICH PROVOZ.

Náklady na provoz se mohou lišit v řádech tisíců korun ročně Jak vyplývá z výsledků průzkumu firmy Rose&Scott, v jehož rámci byly porovnávány výdaje na vedení firemních účtů, rozdíly v měsíčních nákladech na jejich provoz jsou poměrně značné. Naznačují to už obě krajní polohy žebříčku, kde proti sobě stojí účet Start, který nabízí ČSOB (Poštovní spořitelna) a který majitele přijde na něco málo přes 880 Kč měsíčně, a produkt Citibank - účet Standard, kde náklady na provoz dosahují přes 2270 Kč měsíčně (při stanovení výše nákladů se vychází z modelového chování jejich současných uživatelů - více viz poznámka u tabulky). Rozdíl 1390 korun každý měsíc v ročním vyjádření představuje částku takřka 17 000 Kč. ÚČET NA MÍRU

Značné rozdíly v nákladech přitom ani zdaleka nevypovídají o kvalitě a rozsahu služeb - při volbě účtu je třeba hledat ten, který vyhovuje potřebám řízení finančních toků v podniku. Rovněž musí být samozřejmě adekvátní i jeho finančním možnostem, nicméně lze předpokládat, že otázka nákladů nebude v těchto případech klíčová. Uživatel sám by měl především zmapovat (resp. odhadnout) své potřeby a na základě toho si vybrat konkrétní účet. Nutno dodat, že tato druhá fáze není vysloveně jednoduchá: jednak je nabídka bohatá, jednak je velmi rozmanitá co do struktury. S účty je vždy spjata konkrétní paleta služeb (výpisy, přímé bankovnictví, platební karty, kontokorentní nebo jiný úvěr, devizový účet, výběry z bankomatů apod.), za které také zákazník platí různé částky (rozdíly jsou např. ve zpoplatňování příchozích i odchozích plateb, počtech bezplatných výběrů z bankomatů apod.) - podrobně jsme vás o struktuře podnikových účtů informovali v profitu č. 50/2003.

PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ Pro začínající podnikatele - pro něž je otázka provozních nákladů pochopitelně velmi důležitá - je zjevně určen, jak nasvědčuje i samo jeho označení, účet Start. Jenž je ovšem nabízen jako časově limitovaný produkt (na tři měsíce). Tento účet má ve své nabídce ČSOB, ovšem prostřednictvím Poštovní spořitelny (PS) - banka se touto cestou zjevně etabluje jako instituce, které nejsou potřeby malého podnikání lhostejné. O tom svědčí koneckonců spolupráce ČSOB se společností CCB při tvorbě ratingové databáze malého a středního podnikání - ta by měla usnadnit přístup tohoto firemního segmentu k bankovním úvěrům. PS nabízí menším podnikům i další účty stejně jako samotná ČSOB. Na opačné straně spektra nabídky než PS s účtem Start se nachází Citibank s účtem Standard - stejně jako v případě osobních účtů i zde platí, že tento bankovní dům nabízí nadstandardní služby pro vybranou klientelu, pro kterou je uživatelský komfort zjevně významnější než otázka poplatků a nákladů na provoz vůbec. Na „bonitnější“ zákazníky se zjevně orientují i HVB, Volksbank a Živnobanka, zatímco dvě velké banky - ČS a KB - sledují jakousi zlatou střední cestu. Za zmínku stojí i eBanka, jedna z nejmladších bank u nás, která se snaží zvláštní nabídkou, zejména v oblasti internetového bankovnictví, získat na trhu unikátní pozici. Nahrává jí k tomu i možnost využívat hustou síť poboček České pojišťovny. Měsíční náklady na provoz firemních účtů (programů)

BRAND24

(podle modelového transakčního chování) Pořadí Banka Účet Cena za měsíc v Kč 1 ČSOB - PS Start 881 2 Raiffeisenbank Profikonto 932 3 ŽB Business Menu XXL 944 4 GE Capital Bank BÚ firemní 1012 5 eBanka Student firemní 1025 6 ČSOB Elektron firemní 1031 7 ČS Profit 1035 8 ČSOB Max 1040 9 ČSOB Podnikatelské konto+ 1065 10 KB Komfort 1139 11 Raiffeisenbank BÚ firemní 1175 12 ČSOB Firemní konto Plus 1184 13 eBanka Základní firemní 1217 14 HVB Business konto 1218 15 ČSOB Firemní konto 1222 16 KB Efekt 1246 17 eBanka Plus firemní 1250 18 Volksbank BÚ firemní 1268 19 ŽB Business Menu XXL+ 1555 20 Citibank Standard 2271 Poznámka:** uvedené srovnání vychází z modelového příkladu podnikatele nebo firmy s ročním obratem do 15 mil. Kč. Při nastavení jiného transakčního chování klienta mohou být náklady výrazně odlišné, a to vzhledem k mnoha specifikům v nastavení poplatků u jednotlivých účtů a odlišným chováním jednotlivých firemních klientů. Vzhledem k tomu, že pro uvedený modelový příklad byla vybrána společnost, která nerealizuje prodej koncovým retailovým klientům (obchody, benzinové pumpy, společnosti zabývající se nákupem a prodejem atd.), nebylo počítáno s nákladem/poplatkem za nákup klientů prostřednictvím platební karty, který při poplatku 1,7-3 % z realizovaného objemu nákupu může výrazně ovlivnit náklady na vedení firemního účtu. Srovnání je provedeno s daty dle ceníků k 1. 10. 2003.

Pramen: Scott&Rose

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).