Menu Zavřít

Cena smrti

13. 3. 2012
Autor: profit

Trest smrti je barbarský. Je to pouhý akt pomsty. Člověk nemá právo vzít život jinému člověku. Podobné argumenty vedly ke zrušení hrdelního trestu v Evropě. Ve Spojených státech jim zatím moc sluchu nedopřáli.

Foto: Profimedia.cz

Jenže i tam mají odpůrci poprav svou munici. Ekonomickou. A slušnou oporu mají také v některých zahraničních firmách.

Zní to divně, ale je to tak. Řada studií ukazuje, že systém poprav je ve výsledku mnohem dražší, než odsouzení pachatele na doživotí a jeho věznění. Jenom Kalifornii stál trest smrti od roku 1978 přes čtyři miliardy dolarů. K novodobému katovi se přitom dostalo jen 13 odsouzenců. Takže na jednoho připadá částka přes 300 milionů dolarů. Celý systém prodražují především soudní procesy, které jsou mnohem delší a nákladnější než u případů, kde není trest smrti ve hře.

BRAND24

V ekonomii je hlavní informací pro rozhodování cena. A ta roste i u smrtícího koktejlu, který odsouzení dostanou do žíly. V roce 2010 se za něj platilo 86 dolarů. Injekce pro Keitha Thurmonda, který byl v Texasu popraven minulý týden ve středu, už stála 1 286 dolarů. Důvod je jednoduchý. Farmaceutické firmy, které vyrábějí látky léčící běžné nemoci, ale které jsou ve věznicích používány k popravám, je nechtějí z etických důvodů úřadům prodávat. Tak z trhu zmizel levný thiopental sodný, který musí věznice nahradit několikanásobně dražším pentobarbitalem. Vůbec ale není jisté, jak dlouho bude dostupný. Jediná firma, která ho může na americký trh dodávat, pochází z Dánska. Musí se proto řídit nařízením Evropské unie z loňského prosince a zařídit, aby se léky, které lze používat ve smrtících injekcích, k popravám už nepoužívaly.

Cenový signál asi zatím není pro Američany tak silný, aby od poprav upustili. Alternativních sedativ je k dispozici dost. Je však možné, že časem bude v tažení proti hrdelnímu trestu trh úspěšnější než obhájci lidských práv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).