Menu Zavřít

Cena ropy Brent kvůli nepokojům v Libyi překročila 110 dolarů

23. 2. 2011
Autor: profit

Ceny ropy pokračují ve strmém růstu kvůli obavám, že nepokoje v Libyi se rozšíří také do dalších zemí produkujících ropu.

Foto: Profimedia

Cena severomořské ropy Brent dnes překročila 110 dolarů za barel, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od září 2008. Kolem 16:00 SEČ ropa Brent zdražila o 4,46 dolaru na 110,22 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) stoupla o 2,48 dolaru na 97,90 dolaru za barel, tedy nejvýše od října 2008.

Libye je třetím největším producentem ropy v Africe a za normálních okolností vytěží denně kolem 1,6 milionu barelů suroviny. Podle výpočtů agentury Reuters však byla až čtvrtina libyjské produkce ropy kvůli nepokojům pozastavena.

BRAND24

Díky nepokojům na Blízkém východě a v severní Africe promítají investoři do cen ropy rizikovou prémii. Trhy se především obávají přesunu protestů do dalších zemí, které jsou významnými světovými producenty ropy,“ řekl ČTK analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Jan Šimek z Broker Consulting považuje pro další vývoj za klíčové, zda se nepokoje nezvrhnou do občanských válek a jak budou nové režimy spolupracovat s vyspělými ekonomikami.

Podle pesimističtějšího scénáře by čeští motoristé mohli očekávat zdražení benzinu v relacích o 50 haléřů až korunu na litr,“ soudí odborník z Broker Consulting. Dopad do cen benzinu v Česku ale podle něj paradoxně tlumí spotřební daň. Ta tvoří značnou část cen pohonných hmot.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).