Menu Zavřít

Cena patří archivu, mostu i kancelářím

27. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Mezi nejlepší stavby letošního roku patří například Moravský zemský archiv v Brně a most přes řeku Odru.

Ocenění Stavba roku si minulý týden z Betlémské kaple odneslo celkem pět nových projektů.

Celkem 61 staveb se utkalo v letošním již šestnáctém ročníku soutěže Stavba roku. Do finále jich postoupilo patnáct. Prestižní titul je každoročně udělován pěti stavbám bez rozlišení pořadí. Plaketu nakonec získaly rekreační komplex Park Holiday v Praze, Moravský zemský archiv v Brně, most na dálnici D47 přes řeku Odru a Antošovické jezero, obytný komplex v Horních Počernicích v Praze a krajské administrativní centrum v Hradci Králové.

Současně byla také vyhlášena cena předsedy Senátu, kterou dostal pražský domov sociální péče Hagibor za zdařilé skloubení historické budovy a moderní přístavby. Panelový bytový dům Tatarkova v Praze ocenil ředitel Státního fondu rozvoje bydlení jako dobrý příklad regenerace panelových sídlišť a cenu primátora hlavního města si odnesli autoři rekonstrukce a dostavby secesního ateliéru Ladislava Šalouna.

U laiků vedou kanceláře

Do soutěže mohla být přihlášena jakákoli stavba na území Česka, která byla dokončena a uvedena do provozu od června loňského roku do konce letošního května. O výběr těch nejlepších z nich se postarala osmičlenná odborná porota. V potaz brala jak architektonické řešení, tak i zasazení do krajiny nebo spokojenost investora a uživatelů stavby.

Své názory mohla pomocí hlasování na internetu projevit i veřejnost. Té se nejvíce líbilo administrativní centrum v Hradci Králové, pražské metro na trase Ládví-Letňany a nový fotbalový stadion SK Slavia Praha.

Plaketa na stavbě

BRAND24

Slavnostní vyhlášení v Betlémské kapli bylo spojeno se Dny stavitelství a architektury. Vybrané projekty obdržely plaketu, kterou si mohou připevnit na vítěznou stavbu.

Za dobu trvání soutěže porota posuzovala zhruba osm stovek staveb. Minulý rok ocenila Mandarin Oriental Hotel Praha, Arcidiecézní muzeum v Olomouci, nové ústředí ČSOB v Praze, lávku pro cyklisty přes Vltavu v Českých Budějovicích a odbavovací terminál letiště Brno. Organizátory soutěže jsou Nadace ABF, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, ministerstvo průmyslu a obchodu a časopis Stavitel společnosti Economia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).