Menu Zavřít

Cena benzinu ovlivňuje podporu prezidenta

10. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Vztah mezi čerpacími stanicemi a výzkumy veřejného mínění ...

BRAND24

George W. Bush je posledním prezidentem v řadě těch, kteří dostali tvrdou politickou lekci. Jakmile začnou stoupat ceny benzinu, Američanům se to strašně nelíbí a kladou to za vinu tomu, kdo sedí v Bílém domě.
Během Bushova prezidentství lze tenhle vzorec vypozorovat zcela jasně. I kdyby se jinak dělo cokoli, počínaje dočasnými úspěchy v Iráku až po různé skandály v administrativě, letí-li ceny u benzinových čerpadel nahoru déle než měsíc, prezidentova popularita téměř vždy klesne. Skutečně, ministerstvo energetiky provádí každý měsíc průzkumy cen benzinu a jejich výsledky jsou v překvapivém souladu s výsledky průzkumů veřejného mínění prováděnými Gallupovým ústavem, jež ukazují nesouhlas s prezidentovou politikou. BusinessWeek provedl analýzu historických údajů, z které vyplývá, že tento problém komplikuje život amerických prezidentů při nejmenším od roku 1973, kdy se v důsledku embarga na arabskou ropu začaly u benzinových čerpadel tvořit fronty a cena benzinu vylétla až na 55 centů za galon, což znamenalo další problém pro prezidenta Nixona. Vysoké ceny benzinu samozřejmě nebyly jediným důvodem poklesu Nixonovy popularity. Tento vztah se dává do korelace, ale jsou tu samozřejmě další faktory, které přispívají k tomu, jak veřejnost prezidenta vnímá.
Nixon musel čelit nejen vysokým cenám benzinu, ale rovněž aféře Watergate. Jimmy Carter musel řešit krizi s americkými rukojmími v Íránu a téměř nulovému ekonomickému růstu. George H.W. Bushovi škodila stagnující ekonomika a silný odpor proti zvyšování daní. A Billu Clintonovi ubral na popularitě dobře známý skandál. Přesto všechno však je jasně zřetelný vztah mezi zvyšováním cen benzinu a poklesem popularity hlavy státu.
A je tu ještě jedna špatná zpráva pro současného prezidenta: z historie vyplývá, že i když je rostoucí cena benzinu pro úřadujícího prezidenta velice špatná, pokles jeho ceny naopak nemusí nutně znamenat, že veřejnost ho začne hodnotit lépe a že se jeho popularita zvýší.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).