Menu Zavřít

Čelem vzad

27. 4. 2006
Autor: Euro.cz

ČKA prodá podíl v bance, ocení ho PricewaterhouseCoopers

Představa, že si český stát udrží vliv v První-česko ruské bance (PČRB), padla. Česká konsolidační agentura (ČKA) se rozhodla prodat svůj podíl ve výši necelých čtrnácti procent. Vybrala již také oceňovatele tohoto podílu, kterým bude auditorská firma PricewaterhouseCoopers. Dalšího oceňovatele si má zvolit sama PČRB. Podíl agentury je dědictvím po bývalé IPB.
Méně reálně se jeví také možnost, že se česko-ruská banka bude výrazněji podílet na rozvoji ekonomických vztahů s Ruskem díky přímému působení na tuzemském trhu. Česká národní banka totiž zamítla žádost PČRB o udělení české bankovní licence. Ředitel banky Roman Popov nicméně považuje toto rozhodnutí za neopodstatněné a týdeníku EURO potvrdil, že se PČRB již odvolala k bankovní radě české centrální banky. Finanční ústav v současnosti působí v Rusku, a pokud by se svou žádostí uspěl, šlo by o první případ, kdy by byla budována zcela nová pobočka ruské banky v zemi Evropské unie na „zelené louce“.
Rozhodování o české licenci však postoj ČKA nijak neovlivnilo. Už dříve bylo jasné, že se agentura svého spoluvlastnictví vzdá. ČKA má sice díky dříve sjednané opci možnost navýšit svůj podíl až na padesát procent, ani ten by však českému státu nezajišťoval rozhodující vliv. Nyní se čeká na to, jakou variantu prodeje konsolidační agentura zvolí. Vzhledem k předkupnímu právu ostatních podílníků se jako nejpravděpodobnější zdá možnost, že oněch necelých čtrnáct procent koupí někdo z dosavadních spolumajitelů nebo sama česko-ruská banka. Zcela vyloučen ale není ani prodej případnému dalšímu zájemci. Vše by se mělo stihnout do konce roku.

Nezdařený reparát.

PČRB se výrazně podílí na financování českého exportu do Ruska. Roman Popov již dříve ujišťoval, že banka se bude svého zaměření na obchod s Českem držet i po odchodu českých spoluvlastníků. Před časem PČRB vypracovala strategii svého rozvoje společně s poradenskou firmou Roland Berger a právě služby pro české (a také slovenské) společnosti a jejich partnery v Rusku v ní byly označeny za prioritní směr (EURO 8/2006).
Banka se chtěla zaměřit také na podporu ruského vývozu do Česka a to byl jeden z důvodů, proč žádala o licenci - formálně pro svou českou dceřinou společnost, Banku mezinárodní spolupráce, a. s. Založení pobočky v Praze mělo podporu i v českých vládních kruzích, ať už na ministerstvu průmyslu a obchodu či u náměstka ministra zahraničí Jaroslava Bašty. ČNB však naopak již jednou žádost PČRB odmítla a nyní svůj verdikt zopakovala.

BRAND24

Nahrávka na smeč?

Týdeník EURO má informace, že hlavním důvodem odmítavého stanoviska byly letošní změny v majetkové struktuře banky. Klíčový podílník PČRB Strojtransgaz totiž oznámil, že se vzdává svého podílu ve výši 35 procent. Strojtransgaz je významným ruským dodavatelem plynárenské infrastruktury a spolupracuje s energetickým gigantem Gazpromem. Je také výrazně největším klientem PČRB. Proto se objevily dohady, že odchod Strojtransgazu jako spolumajitele může zhoršit finanční situaci banky. Dobře informované české zdroje proto považují verdikt ČNB za logický. Údajně je nutné počkat, dokud se situace nevyjasní. Rozhodnutí Strojtransgazu bylo nahrávkou na smeč pro českého regulátora, pokud chtěl vstupu banky na tuzemský trh zabránit.
Roman Popov však předkládá zcela jiný pohled na věc. To, že se Strojtransgaz vzdává svého spoluvlastnictví, je podle něj součástí širší strategie, která má vést k větší transparentnosti v souladu s požadavky ruské centrální banky. Ta usiluje o to, aby komerční banky nebyly tak úzce napojeny na průmyslové skupiny, jako tomu bylo v minulosti. Sama PČRB se nechce soustředit výhradně na služby pro Strojtransgaz a plánuje rozvoj v dalších oblastech včetně financování česko-ruského obchodu. Představitelé Strojtransgazu nicméně poslali dopis guvernérovi ČNB a českému ministru financí, v němž informovali, že firma i nadále hodlá být stejně významným klientem PČRB. Strojtransgaz zároveň podporuje zmíněnou strategii rozvoje banky.

Směr burza.

Popov uvádí, že PČRB, která je nyní společností s ručením omezeným, chystá transformaci na akciovou společnost a předpokládá, že vstoupí na moskevskou burzu. Tam by také měla nabídnout k prodeji podíl Strojtransgazu. Do budoucna šéf PČRB nevylučuje ani vstup na londýnskou burzu. Sám Popov vlastní 25,5 procenta banky, stejně jako nejvyšší manažer Strojtransgazu Viktor Lorenc. Popov uvádí, že mají s Lorencem podobné představy o budoucnosti banky.
Ředitel česko-ruské banky pražské centrální bance vyčítá, že ve svém verdiktu neuvedla důkazy, kterými by doložila své argumenty, jimiž odmítnutí licence zdůvodnila. Sama ČNB se ke svému rozhodnutí nevyjadřuje, protože zatím není pravomocné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).