Menu Zavřít

Celá rada ČNB hlasovala v listopadu pro nechání úroků na 2,5 pct

7. 12. 2004
Autor: Euro.cz

O zachování úrokových sazeb nanynější úrovni rozhodla bankovní rada České národní banky koncemlistopadu jednomyslně.

Ze zápisu z posledního měnového jednánírady vyplývá, že všech sedm členů hlasovalo pro ponechání reposazby na 2,50 procenta, kde je od konce srpna. Nastavením měnovépolitiky se bude ČNB opět zabývat v týdnu před Vánoci.

Bankovní rada se na listopadovém zasedání shodla, že nenídůvod pro změnu hodnocení makroekonomické situace. Českáekonomika je podle ČNB stále nízkoinflační. „Poptávkové inflačnítlaky bezprostředně nehrozí, s postupným uzavíráním mezeryvýstupu by se však mohly objevit,“ uvádí zápis.

Ve směru růstu inflace mohou podle ČNB působit ceny potravin,ceny průmyslových výrobců a ceny ropy na světových trzích, kteréale tlumí slabý dolar. Naopak protiinflačně působí slabší nežočekávané oživení v Německu a posilování eura proti dolaru.

BRAND24

Bankovní rada diskutovala o měnových podmínkách v Česku,které jsou proti říjnové prognóze mírně přísnější především díkysilné koruně. Členové rady se shodli, že neexistují důvody provýraznější posílení kurzu koruny vůči euru. ČNB je připravena vaktivně spolupracovat s vládou na eliminování možných vlivůprivatizace na devizový kurz, uvádí zápis.

Silná koruna odsouvá potřebu zvyšování úrokových sazeb. Podleekonomů k dalšímu zpřísnění měnové politiky dojde nejdříve popersonálních změnách v bankovní radě. Čtyřem ze sedmi členů radyČNB včetně guvernéra vyprší mandát v únoru příštího roku.Prezident Václav Klaus hodlá některé z nich vyměnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).