Menu Zavřít

ČEKIA: Loni v Česku vzniklo nejméně firem za posledních pět let

17. 1. 2012
Autor: profit

V České republice v loňském roce vzniklo celkem 22 333 nových firem, což je meziročně o 5,5 procenta méně a zároveň nejméně za posledních pět let. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA) zveřejněných dnes.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nových podnikatelských subjektů vzniklo v roce 2007, v období ekonomického boomu, a od té doby počet nově založených společností kontinuálně klesá.  K 31. prosinci 2011 ČEKIA ve svých databázích evidovala celkem 357 701 firem, z toho 24 714 (6,9 %) akciových společností a 332 987 (93,1 %) společností s ručením omezeným. Podle výpočtů agentury ČEKIA podnikatelé loni do registrovaného kapitálu nově vzniklých firem investovali 37,23 miliardy korun (28,9 miliardy do akciových společností a 8,32 miliardy do společností s ručením omezeným).

Finanční krize v České republice se na zájmu o podnikání odrazila až s časovým odstupem. Ačkoliv tuzemská ekonomika mírně rostla, situace na trhu je obtížná. Nové podnikatelské aktivity navíc brzdí obavy z důsledků bobtnající dluhové krize, stejně jako očekávaný propad české ekonomiky v letošním roce a úsporná opatření ze strany státu,“ okomentovala výsledky průzkumu analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Celkový počet kapitálových společností podnikajících v ČR se v období 2010 až 2011 zvýšil o 5,1 procenta z 340 471 na 357 987. “I když v roce 2011 došlo ke zpomalení dynamiky růstu celkového počtu firem registrovaných v ČR, stávající trend lze stále hodnotit jako pozitivní,“ dodala Štěpánová.  ČEKIA odhaduje, že zhruba 20 procent společností zapsaných v obchodním rejstříku jsou mrtvé schránky, které nevykazují žádnou podnikatelskou činnost.

Z detailní analýzy vlastnické struktury nově založených firem vyplývá, že do 57 procent společností registrovaných v roce 2011 vložili kapitál noví investoři (fyzické, resp. právnické osoby), kteří v minulosti v České republice nepodnikali, zatímco u zhruba 40 procent subjektů figuruje vlastník, který už v předchozím období vyvíjel podnikatelské aktivity. Pětina společností založených v loňském roce je ovládána výhradně zahraničními vlastníky. Na 83 procent společností s ručením omezeným resp. 27 procent akciových společností je v rukou fyzických osob.

BRAND24

Nejvíce podnikatelských subjektů, 44,5 procenta z celkového počtu, bylo v loňském roce založeno v Praze (9 944). S výrazným odstupem následuje Jihomoravský (2 225), Moravskoslezský (1 481) a Středočeský kraj (1 326). Nejméně firem v roce 2011 vzniklo v Karlovarském kraji (329), na Vysočině (348) a v Libereckém kraji (361).  Více než pětina společností založených v roce 2011 podniká v oblasti nemovitostí a různých formách služeb (poradenství, účetnictví, právo apod.), stejný počet nově registrovaných společností se zaměřilo na velkoobchod a necelá desetina na stavebnictví. V těchto čtyřech oblastech se rozhodlo podnikat přes 53 procent firem, které vznikly v loňském roce.

Ve srovnání s předchozími lety je patrný pokles zájmu o podnikání v oblasti nemovitostí a služeb, což souvisí s dozvuky finanční krize v případě nemovitostí a vysoce konkurenčním prostředí a úsporami ze strany zákazníků v oblasti služeb,“ poznamenala analytička agentury ČEKIA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).