Menu Zavřít

Čekání na rentu: Celní správa se zpožďuje s výplatou výsluh

18. 12. 2019
Autor: ČTK

Řadě vysloužilých pracovníků Celní správy přichází v posledních měsících renta později, než bylo v uplynulých letech zvykem. Úřad však odmítá, že by za zpožděním byl nedostatek peněz na výsluhy způsobený nedávným masivním odchodem zaměstnanců.

Zatímco k loňskému 1. prosinci pobíralo měsíční výsluhu 4136 bývalých příslušníků Celní správy, ke stejnému datu letošního roku jich bylo už 4373. Jde o důsledek toho, že v druhé polovině letošního roku odešlo ze služby nebývalé množství celníků.

A vzhledem k tomu, že průměrná výše výsluhy činí podle Hany Prudičové z Generálního ředitelství cel 10 488 korun, každý měsíc musí úřad nyní na účty svých bývalých zaměstnanců poslat 46 milionů korun.

Mají vysloužilí zaměstnanci Celní správy pobírat rentu?

Když proto v uplynulých týdnech řadě bývalých celníků přišla jejich výsluha později, než bylo zvykem, začali řešit, kde je problém. „Deset let mi výsluha chodila každý měsíc do 16. dne, což už neplatí. V listopadu mi přišla později a v prosinci ještě nedorazila,” zlobí se jeden z vysloužilých celníků. Podle informací týdeníku Euro se změna dotkla mnoha vysloužilců.

A i když výsluháři mají jasno a tvrdí, že příčinou je nedostatek peněz, protože Celní správa letos musí vyplácet mnohem víc peněz na odchodném než v minulých letech, sám úřad krotí emoce. Podle Hany Prudičové nejde o žádný problém. „Výsluhové příspěvky byly v důsledku interních přesunů finančních prostředků vyplaceny později než jindy, avšak stále ve lhůtě jejich splatnosti, která je stanovena na 22. kalendářní den v měsíci,” vysvětluje.

Nicméně deník Dnes už v listopadu upozornil na finanční potíže, do nichž se Celní správa letos dostala. Deník tehdy citoval z dokumentu ministerstva financí, podle něhož výdaje na odchodné končících celníků stouply mezi roky 2018 a 2019 ze 45,3 milionu korun na 132,7 milionu. Průměrná výše odchodného činí 328 tisíc a letos na něj mělo nárok 410 končících celníků, zatímco loni pouze 173.

Zatímco odchodné je jednorázový příspěvek, výsluha je měsíční renta, na niž vzniká nárok po patnácti letech služby a s dalšími odpracovanými roky se zvyšuje. Kromě celníků výsluhu pobírají i bývalí hasiči, vojáci, policisté či příslušníci vězeňské služby.

Dále čtěte:

Vláda odmítla snížení výsluh policistů, které navrhl „mlátička“ Ondráček

BRAND24

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).