Menu Zavřít

ČD Cargo koupí nové lokomotivy od Siemensu. Zaplatí sto milionů za kus

13. 4. 2016
Autor: ČD Cargo

ČD Cargo nakoupí nové třísystémové lokomotivy od společnosti Siemens Česká republika. V tiskové zprávě to ve středu oznámily České dráhy. Pět lokomotiv Vectron kupuje nákladní dopravce, který patří do skupiny Českých drah, podle informací ČTK za cenu zhruba sto milionů korun za kus. Dopravce oficiálně cenu tendru neuvedl.

„Chceme-li si udržet náš tržní podíl a pozici jednoho z nejvýznamnějších evropských dopravců, je obnova vozidlového parku nezbytná a tyto lokomotivy jsou první, nikoliv však jedinou významnou investicí v této oblasti,“ uvedl k nákupu předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik.

Pořízení lokomotiv, které budou schopné provozu na napájecích soustavách ve všech sousedních zemích, a dále v Rumunsku a v Maďarsku, zrychlí mezistátní přepravu zásilek a pomůže Cargu v expanzi na nové trhy.

První lokomotivu Vecrton pro ČD Cargo budou moci zájemci vidět v červnu na mezinárodním veletrhu železniční techniky Czech Raildays v Ostravě. Zbylé lokomotivy dostanou ČD Cargo do konce letošního roku.

BRAND24

ČD Cargo o potřebě modernizace stárnoucího vozidlového parku mluví dlouhodobě, záměr nakoupit prvních pár kusů třísystémových lokomotiv pochází z roku 2014. V současnosti ČD Cargo provozuje na 650 lokomotiv, nové stroje tak tvoří jen zlomek kapacity dopravce. Průměrné stáří vozidlového parku ČD Cargo přesahuje třicet let.

ČD Cargo je dceřinou společností Českých drah. Největší tuzemský železniční nákladní dopravce ročně přepraví 78 milionů tun nákladu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).