Menu Zavřít

ČD Cargo je za prvních pět měsíců v zisku téměř čtvrt miliardy

20. 6. 2011
Autor: profit

Společnost ČD Cargo vytvořila za prvních pět měsíců roku zisk 242 mil. Kč a i přes ztráty, které očekává ze čtvrteční stávky odborářů, se českému železničnímu dopravci ekonomicky daří.

ČD Cargo je za prvních pět měsíců v zisku téměř čtvrt miliardy

Foto: Profimedia.cz

Ztráty ze čtvrteční stávky dopravních odborů společnost předběžně vyčíslila na 57 mil. Kč. Jedná se o ušlé tržby z přepravy zboží, pronájmu vozů a vícenáklady na obnovu dopravy. I přes tento negativní vliv lze očekávat, že první pololetí bude pro ČD Cargo ekonomicky příznivé a nákladní železniční dopravce se po několika letech vrátí k ziskovému hospodaření. V roce 2010 vytvořilo ČD Cargo ztrátu 418 mil. Kč.

Jiří Vodička, předseda představenstva ČD Cargo, k tomu dodává: „Stabilizací hospodaření v prvním pololetí letošního roku jsme získali tolik potřebný čas, abychom mohli provést zásadní provozně-obchodní restrukturalizaci, kterou máme v současné době detailně rozpracovanou.

BRAND24

Za leden až květen železniční dopravce dosáhnul zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) více než 0,8 mld. Kč, což je o 70 % více než v loňském roce. Tržby z přepravy dosáhly 6,046 mld. Kč. Vyšších dopravních výkonů se daří dosahovat při nižších osobních nákladech, což je pozitivní trend nastavený po provedené personální restrukturalizaci provedené na konci loňského roku po nástupu nového managementu.

Část hospodářského výsledku, konkrétně 209 mil. Kč, bude převedena prozatím na rezervní účet, který slouží ke krytí případných neočekávaných negativních vlivů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).