Menu Zavřít

Část Vysočan a Libně čeká výrazná přestavba

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

V OKOLÍ SAZKA ARENY VZNIKNOU NOVÉ OBCHODY, ADMINISTRATIVNÍ BUDOVY I BYTY Sazka Arena na sebe sice nyní strhává velkou pozornost, ale zatím stojí osamoceně uprostřed bývalé průmyslové části pražských Vysočan. Staré tovární budovy zmizely, nové objekty ale ještě nestojí.

V OKOLÍ SAZKA ARENY VZNIKNOU NOVÉ OBCHODY, ADMINISTRATIVNÍ BUDOVY I BYTY

Sazka Arena na sebe sice nyní strhává velkou pozornost, ale zatím stojí osamoceně uprostřed bývalé průmyslové části pražských Vysočan. Staré tovární budovy zmizely, nové objekty ale ještě nestojí.

Na místě starých továren má vyrůst v podstatě nová čtvrť - obchody, administrativní objekty i bytové domy. Podle původních plánů, s jejichž realizací se stále ještě počítá, by v těsné blízkosti haly měl vyrůst hotel a obchodně-administrativní komplex. Velká očekávání vzbuzuje také další projekt, takzvaný „Zelený ostrov“ - soustava vodotrysků, barevných světel a dalších efektů. Tyto projekty už mají dokonce územní rozhodnutí, schází však jediné - investor. Podle Jana Valy, mluvčího společnosti Bestsport, provozovatele Sazka Areny, už tato firma a tedy ani Sazka neplánují další investice v tomto prostoru. „Jednotlivé části projektu chceme prodat investorům,“ potvrdil Vala. Dodal, že jednání s případnými zájemci probíhají, na konkrétní informace je však zatím příliš brzy.

DOMINANTOU BUDE HOTEL

Dominantní stavbou v prostoru kolem Sazka Areny by měl být hotel s kongresovým střediskem. V jeho blízkosti se podle projektu bude nacházet nákupní a zábavní centrum s multimediální scénou a obchodními prostory. Na druhé straně vznikne administrativní budova. Posledním objektem v těsné blízkosti haly by měl být parkovací dům s místem pro 1400 automobilů jak pro návštěvníky haly či dalších objektů, tak pro místní obyvatele. Podle Jana Valy se zatím nedá hovořit o termínech, kdy by se některý projekt mohl začít realizovat. Bestsport podle něj udělá všechno pro to, aby to bylo co nejdříve. Stavět se však budou nejen kanceláře či obchody, ale také byty. Jeden projekt, který nijak nesouvisí se Sazka Arenou, se již realizuje. Bývalá administrativní budova ČKD v Českomoravské ulici se mění na bytový dům. Z původního objektu zůstala už jen hrubá konstrukce, do níž architekti navrhli 169 nových bytů. Dům nabídne jedno až čtyřpokojové byty, dvě třetiny z nich budou mít balkon nebo terasu. S dokončením projektu se počítá letos v listopadu.

RADNÍ PLÁNUJÍ NOVOU ČTVRŤ

Areál bývalých vysočanských továren je ovšem mnohem rozsáhlejší, než je prostor, o němž zatím byla řeč, tedy v okolí sportovní haly. Podle náměstka pražského primátora Jana Bürgermeistera jsou Vysočany jedním z hlavních pražských rozvojových území, které se přitom nachází relativně blízko centra města. Do budoucna by tu proto měla vzniknout zcela nová čtvrť, která nahradí staré průmyslové objekty. První krok již magistrát udělal. Městská rada podpořila návrh na změnu územního plánu, který umožní výstavbu nových domů a v rámci toho se zrušila stavební uzávěra pro území o rozloze zhruba 250 hektarů. Starosta Prahy 9 Vladimír Řihák vítá už samotný fakt, že postupně mizí staré chátrající továrny, ve kterých veškerá činnost skončila a pouze hyzdily okolí. „V ysočany byly spíše průmyslovou čtvrtí nepříliš vhodnou pro život. Nová výstavba toto území nesmírným způsobem zhodnotí,“ tvrdí Řihák. Připomněl také, že Vysočanům pomůže i další projekt. Rovněž na místě bývalých továren totiž v blízké době vyroste areál pro pořádání velkých koncertů. „Projekt nám může pomoci přitáhnout další investory, případně také částečně vyřešit problém nezaměstnanosti,“ říká starosta.

BRAND24

PLÁNY ZATÍM NA PAPÍŘE

Pokud jde o konkrétní podobu nové čtvrti, počítá se s tím, že v okolí stanice metra Kolbenova vyrostou byty, obchody, kulturní zařízení i kanceláře. Podle Bürgermeistera je důležité, aby byl prostor využit multifunkčním způsobem, aby například nevzniklo jen další sídliště bez potřebného zázemí. Plánovaná zástavba existuje zatím spíše ve formách různých nákresů a přípravy pro územní řízení - o konkrétních projektech se ještě nedá mluvit. Jeden by se ale přece jenom měl začít realizovat již letos. Jde o obchodně administrativní centrum u stanice metra Kolbenova, jehož výstavba by měla začít v červnu. Zástupce vysočanského starosty Jan Jarolím připomíná ještě jeden důležitý aspekt plánované přestavby části Vysočan: „Plánujeme, že tam, kde to bude možné, chceme rekonstruovat staré historické objekty, které mají poměrně vysokou architektonickou hodnotu.“ Proces revitalizace „staré“ industriální architektury v P raze probíhá už na mnoha místech, za všechny jmenujme přestavbu starých pivovarů na V inohradech a v Holešovicích v polyfunkční centra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).