Menu Zavřít

Čapí nos

25. 11. 2015
Autor: Redakce

O tom, že Andrej Babiš je konečným vlastníkem slavné olbramovické farmy Čapí hnízdo od okamžiku, kdy se tam poprvé koplo do země, asi nebude pochybovat ani nezarytější miliardářův fanoušek žokej Váňa. Nicméně pravděpodobnost, že vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová obviní ministra financí z dotačního podvodu na základě anonymního udání, které včera obdržela je asi dost málo pravděpodobné.

A nejen proto, že totožná, byť v té době o dost mladší a nezkušenější státní zástupkyně poslala před lety k ledu kauzu Lovochemie, jíž Babišův Agrofert ovládnul ne zrovna korektním způsobem, a státní kasu to ve finále stálo pořádný balík.

Konstrukt vytvořený Babišovými právníky byl opakovaně prověřován a prostě prověřen. A dotační podvod to de iure prostě s velmi vysokou mírou jistoty nebyl. Že jím byl de facto, je úplně jasné, ale o to v případech evropských dotací ani moc nejde. Za ty se staví tisíce různých nesmyslů, a že je mezi nimi i dača českého oligarchy má sice značně orientální příchuť, ale tu má při Babišově současné politické moci vlastně celá Česká republika.

Lze tak předpokládat, že ono čerstvé trestní oznámení má spíše politické motivy, jejichž cílem je připomínat, že nejhlasitější kritik korupce v Česku má své máslo na hlavě a od hmotnosti tohoto mléčného výrobku by ho už mělo notně bolet za krkem. Že by to mělo nějaký efekt na voličskou podporu asi moc čekat nelze. Zatím nezabrala ani hladová kmotra Kleslová, ani přihrání si obřích dotací na biopaliva, a nakonec ani kovbojské ničení cizích polí roundapem.

Je to trochu zvláštní. Jde totiž především o voliče ANO, kteří opustili pravicové strany kvůli znechucení ze svých ušpiněných vůdců a neustálých korupčních afér. A nyní drží jako středočeští voliči ČSSD, kteří jsou i dnes stále přesvědčeni, že Rath byl hodný chlapec, na kterého ušili ošklivou boudu zlí policistě v kdoví čím žoldu. A tak Andrej Babiš stále může, i s tím, co má na hřbetě z minulosti, dělat na všechny dlouhý, opravdu čapí, nos.

eurokomentáře


Více komentářů autora:


Hodný muslim, zlý muslim

Feminacistky v akci

BRAND24

Sobectví na dlouhém vedení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).