Menu Zavřít

Byznys s frustrací: ničit kanceláře chodí nejčastěji sekretářky

14. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

V Česku přibývá firem nabízejících antistresovou terapií ničením všeho možného. Klienty mají i ze zahraničí.

„Pokud jste ve stresu, pak jste tu správně,“ ujišťuje zákazníky na svých webových stránkách společnost Vybijse.cz. Ulevit si od stresu zájemcům umožňuje fyzickým rozmlácením improvizované kanceláře či kusu domácnosti. Kromě toho ale nabízí i tzv. „stěnu nářků“ (házení talířů a dalších křehkých předmětů na stěnu) či „černou místnost“, ve které mají uživatelé možnost pustit si muziku tzv. na doraz a k tomu se dodatečně ze stresu i pořádně vyřvat.

Firem, které v tuzemsku „úlevu ničením“ nabízejí, přibývá. V Brně na komplexní zážitek láká sofistikovaně působící Anger Room. Nejčerstvějším pražským projektem je pak Rozmlať to.cz Ondřeje Macháčka, který se službou likvidace plně vybavené kanceláře odstartoval na podzim. Macháček následně nabídku rozšířil i o likvidaci vyřazeného automobilu. Vstupní náklady na projekt přitom nebyly vysoké a vešly se do sta tisíc korun. „Projekt se dal financovat bez úvěrů. Spoustu věcí jsme zvládli svépomocí a dost prostředků se ušetřilo,“ sdělil Macháček. Během první fáze služby se objevily desítky zájemců a po dvou měsících fungování proběhlo zhruba tucet „realizací“.

Služba Rozmlať to klientům nabízí rozmlácení improvizoné kanceláře,

Služba Rozmlať to klientům nabízí rozmlácení improvizované kanceláře. Foto: Rozmlatto.cz

Ničení vozů za úplatu lidem nabízí i přeloučská firma Zehastudio v rámci centra netradičních zážitkových aktivit Tank Power. Destrukční terapii firma spustila jako novinku loni. Mezi klienty podle event manažerky společnosti Kamily Tlusté jasně převažují muži. Tak trochu tomu odpovídá i sortiment, který k ničení firma nabízí. K dispozici jsou baseballové pálky, kladiva, dlažební kostky, případně i vlastnoručně dovezené náčiní dle klientova gusta. To vše napovídá, že se bude jednat o fyzicky náročnější záležitost. „Co se profese zákazníků týká, jedná se o různé obory od technických po IT,“ uvádí. Tlustá. Ničení je jen jednou z 50 aktivit, které Zehastudio nabízí. „Troufám si nicméně tvrdit, že zákazníky tato novinka oslovila a bude na vzestupu i nadále,“ dodává.

Stres z povolání

Ondřej Macháček má odlišné zkušenosti. Typická klientela podle něj neexistuje. Jak ale na základě své zkušenosti udává, o ničení kanceláří mají zájem spíše ženy. „Pokud se s nimi mám možnost bavit, pracují převážně v kancelářských profesích a nahromaděný stres často pramení právě zde, v povolání,“ zmiňuje Macháček.


Potřeboval by Donald Trump vylít stres? Čtěte o jeho osobnosti:

Trump může být větší psychopat než Hitler, tvrdí studie

Donald Trump


Podle psycholožky Martiny Viewegové z psychoterapeutického centra Anděl mají problém s nemožností vybít si nahromaděnou agresivitu obě pohlaví. Agresivita je podle Viewegové v současné době brána jako něco nepatřičného, s čím by si dospělý člověk měl poradit sám. U žen je situace nicméně komplikovanější naznačuje psycholožka: „U holčiček se vůbec neočekává, že by byly agresivní. Takže logicky, pokud holčička vyroste v ženu, neumí si agresivitu přiznat, zacházet s ní a často má pocit, že to je něco, co by vůbec neměla prožívat,“ doplňuje.

Sekretářka jako hromosvod

Nižší kancelářské pozice pak podle ní mohou často sloužit jako místo, kam si chodí nadřízení vylévat své vlastní frustrace. „V prostředí, kde vztahy nejsou autentické a vše je postaveno na nedůvěře, povrchnosti, tlaku na výkon či pozitivním naladění za všech okolností, všude tam je situace horší. Z praxe bych ale řekla, že je jedno, na jaké pozici pracujete, frustraci a s ní spojenou agresivitu zažíváte všude,“ upřesňuje.

Klienty na rozmlácení aut bude Macháčkovi dopravovat francouzská cestovka. (Video: YouTube)

Zájem o nevšední zážitky tohoto druhu tak bude pravděpodobně dále narůstat. Macháčkovo Rozmlať to plánuje v letošním roce začít oslovovat firmy s nabídkou hromadného teambuildingu. Zároveň jeho firma zahájila i spolupráci s nejmenovanou francouzskou cestovní kanceláří, která mu bude dovážet zákazníky ze zahraničí.


Vedoucí pozice ve firmách prý přitahují psychopaty. Čtěte více:

Každý pátý šéf firmy v USA je psychopat, tvrdí studie


Vysoký zájem o terapii ničením evidoval v posledním roce i prodejní portál Slevomat. „Vybití vzteku či stresu jsme tu měli za poslední rok opakovaně a vždy s velkým zájmem,“ uvedl jeho tiskový mluvčí Tomáš Holý. Na Vánoce pak Slevomat zaznamenal zcela nový fenomén: vysoký nárůst prodeje zážitků spjatých se střelbou ze skutečných zbraní.

Takovýchto aktivit údajně Slevomat prodal přes pět tisíc. Za nárůstem zájmu stojí podle Holého stres z médií vyvolaný migrační vlnou, strachem z uprchlíků a zároveň i možnosti teroristických útoků. „Lidé mají proto pocit a jistou potřebu si zbraně vyzkoušet,“ doplnil Holý.

BRAND24

Za destrukcí do Přelouče. Tank Power nabízí destrukci vyřazených automobilů firmám i jednotlivcům.

Mezi klienty přeloučské Tank Power převažují muži. (Foto: Tank Power/Zeha Studios)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).