Menu Zavřít

Bývalý spolumajitel Tatry Rishi nesmí do Česka, soud má strach z ovlivňování svědků

17. 9. 2013
Autor: Euro

Nejvyšší soud v Dillí povolil 58letému Ravinderovi Kumarovi Rishimu, který je od března 2012 vyšetřován v Indii kvůli podezření z korupce a podvodu v souvislosti s prodejem vozů Tatra do Indie, vycestovat ze země do Velké Británie a také do Gruzie přes Moskvu.

Kontroverzní indický podnikatel s britským pasem při podávání žádostí argumentoval tím, že kvůli onemocnění jater musí nutně navštívit svého lékaře v Londýně. Jako další důvod uvedl schůzky s obchodními partnery a se zaměstnanci.

Soudce indického Centrálního úřadu pro vyšetřování (CBI), který se případem zabývá, souhlasil s tím, aby Rishi opustil Indii na čtyři týdny počínaje 13. srpnem. Nicméně návštěvu České republiky a ani Slovenska mu nepovolil. CBI se obává, že by se Rishi, který až do letošního jara vlastnil přibližně 40 procent akcií kopřivnické Tatry, mohl pokusit ovlivňovat svědky zapletené do jeho případu. Rishi je podezřelý, že od roku 1997 prodával tatrovky rozložené na části prostřednictvím svých firem ve Velké Británii s propojením na Hemang Foundation v Lichtenštejnsku indické straně nevýhodně. A také že v průběhu realizace svých obchodů v Indii i uplácel.

„Rishi má výslovně zakázáno cestovat do České republiky a na Slovensko,“ uvedl ve svém prohlášení soudce Ravinder Kaur. CBI, který podnikatele v Indii od jara loňského roku opakovaně vyslýchal, v zamítavém stanovisku uvedl, že do České republiky byl zaslán dopis s žádostí o právní pomoc týkající se podezřelého prodeje tatrovek.

Prodej akcií Rishi odmítá

Po několika dřívějších zamítnutích mohl vycestovat Rishi poprvé od svého zadržení v Dillí do Londýna letos v dubnu. Na návštěvu Velké Británie, kde sídlí jeho firma Vectra Group, měl povoleny čtyři týdny. Soud uznal jeho zdravotní důvody a také akceptoval záruky (Rishiho syn v Indii žije a vlastní tam také dům), že se do Dillí kvůli pokračování vyšetřování vrátí.
Na webových stránkách Vectra Group se Rishi ještě dnes chlubí kopřivnickou Tatrou, i když o svůj podíl v podniku letos v březnu definitivně přišel. Nabídku odprodat své akcie nynějším majitelům koncem loňského roku odmítl.

Tatra
Letos se Tatra vrátila k zisku

Automobilku získala 15. března v dražbě společnost Truck Development, z níž se v dubnu stala akciová společnost Tatra Trucks. „Žádná oficiální komunikace mezi panem Rishim a Tatrou neprobíhá a neočekáváme, že by z této strany vznikl nějaký dodatečný spor kvůli změně vlastníků podniku,“ uvedl pro týdeník Euro Andrej Čírtek, tiskový mluvčí Tatra Trucks.
Londýnská Vectra Group nezaznamenala na svých stránkách ani ztrátu slovenské firmy Tanax, bývalé Tatry Sipox se sídlem v Bánovcích nad Bebravou. Tu Rishi pro změnu úplně položil.

Továrně hrozil zánik

Letos v lednu se zde po vyhlášení konkurzu začalo rozprodávat přibližně 400 strojních zařízení. Pohledávky 105 věřitelů dosáhly výše 13,75 milionu eur (asi 351 milionů korun). Přitom se v Bánovcích roky vyráběly pro tatrovky nápravy. V období největšího rozmachu jich bylo až 15 tisíc ročně.

Vlastnická struktura Tatra před prodejem

 Tatra

Špatné vedení kopřivnické Tatry v čele s bývalým generálním ředitelem Ronaldem Adamsem a také podezřelé Rishiho obchody se negativně podepsaly na stavu továrny, která se dostala až na dno a hrozil jí zánik. Novým majitelům se však letos podařilo dostat podnik poprvé po letech do černých čísel.

Ve druhém čtvrtletí dosáhla Tatra provozního zisku 83,8 milionu korun. Podle předsedy představenstva Petra Ruska je navíc na spadnutí nová dohoda s indickou stranou o obnovení dodávek pro tamní armádu.


O automobilce Tatra čttěte více:

Tatra získala vojenskou zakázku za 4,5 miliardy korun

Tatra má nového majitele, peníze poskytla J&T

BRAND24

Soud zahájil insolvenční řízení s Tatrou, může oddálit dražbu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).