Menu Zavřít

Bývalé GE Money klesl zisk. Aktiva i úvěry vzrostly

11. 8. 2016
Autor: Moneta

Skupině Moneta, dřívější GE Money, klesl v pololetí čistý zisk meziročně o 3,9 procenta na 2,3 miliardy korun. Aktiva naopak vzrostla o 2,8 procenta na 144 miliard a celkové vklady o 5,5 procenta na 115 miliard. Celkový objem nových úvěrů vzrostl o 4,4 procenta na 20,1 miliardy korun.

„Čisté úrokové výnosy stejně jako poplatky byly v souladu s naším očekáváním a s trendy z prvního čtvrtletí 2016. Nákladové strany byly výrazně lepší, než jsme očekávali. Moneta pozitivně překvapila poklesem personálních nákladů, odpisů a ostatních provozních nákladů,“ komentoval výsledky analytik Patria Research Václav Kmínek. Akcie Monety na prařské burze po 10:15 rostly o 3,24 procenta na 74,85 korun.

Strategií Monety je vylepšit svůj současný retailový segment. Do konce června zaznamenala růst o 31 procent v retailovém bankovnictví, což překonalo očekávání managementu. Spotřebitelské úvěry se zvýšily o 32 procent, hypotéky o 24 procent a půjčky na koupi vozidel o 34 procent.

„Rovněž se nám daří úspěšně postupovat při plnění závazku poskytovat služby pro více malých a středních firem na českém trhu, což dokazuje nárůst v objemu nových úvěrů pro malé firmy ve výši 36 procent,“ uvedl generální ředitel Tomáš Spurný.

Skupina GE Money se na Monetu přejmenovala na začátku května. Patří do ní Moneta Money Bank, Moneta Auto a Moneta Leasing. Moneta Money Bank vstoupila v květnu také na pražskou burzu. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

„První polovina roku byla rušným obdobím následujícím po úspěšném dokončení procesu primární nabídky akcií v květnu, který představoval největší emisi v regionu střední a východní Evropy za posledních pět let,“ sdělil Spurný. Značku se podle něj podařilo představit většině klientů.

Moneta je v Česku šestou největší bankou, má asi milion klientů. Ve zhruba 230 pobočkách zaměstnává víc než tři tisíce lidí.

Pololetní výsledky už zveřejnily i další banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun a UniCredit Bank o necelých 12 procent na 3,5 miliardy korun. Menší Equa Bank se pak v prvních šesti měsících dostala do čistého zisku 52 milionů korun, loni byla za stejné období ve ztrátě 102 milionů korun.

Dále čtěte:

BRAND24

Na výhody zapomeňte. Banky hojí miliardové ztráty z plateb kartou

Pivovary Lobkowicz stáhly akcie z burzy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).