Menu Zavřít

Byty v centru Prahy stále zdražují

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

CENOVÁ MAPA HLAVNÍHO MĚSTA I když na okrajích Prahy ceny bytů postupně klesají, v centru jdou stále nahoru. Například společnost UBM nedávno dokončila projekt Anděl Rezidence, kde ceny bytů přesahují hranici 80 tisíc korun za metr čtvereční. Anděl Rezidence je jeden z posledních dokončených bytových projektů v hlavním městě.

CENOVÁ MAPA HLAVNÍHO MĚSTA I když na okrajích Prahy ceny bytů postupně klesají, v centru jdou stále nahoru. Například společnost UBM nedávno dokončila projekt Anděl Rezidence, kde ceny bytů přesahují hranici 80 tisíc korun za metr čtvereční. Anděl Rezidence je jeden z posledních dokončených bytových projektů v hlavním městě. O byty je přes relativně vysokou cenu (u některých jednotek dosahuje až 81 tisíc korun za metr čtvereční) zájem. Prodáno je už 70 procent jednotek, situovaných ve třech sedmipatrových domech nedaleko smíchovského Anděla. Stejně živý je ale obchod s byty i v dalších pražských lokalitách. Průměrné ceny -měřeno nabídkou starých i nových bytů - se pohybují v rozmezí od 24 do 87 tisíc korun za metr čtvereční. PŘEDEVŠÍM LOKALITA…

Statistiky naznačují, že pro kupující je stále více hlavním nákupním argumentem umístění bytu. V atraktivních městských částech, především v centru a jeho nejbližším okolí, jsou ceny vysoké a často dále rostou. Například na Novém Městě v období leden 2005 až leden 2006 stouply o 13 procent na 69,5 tisíce korun za metr.

Jinde však ceny stagnují nebo dokonce klesají. Viditelně menší poptávka a tomu odpovídající ceny panují hlavně v okrajových čtvrtích města - například v Bohnicích se v průběhu minulého roku snížily o 13 procent na 24,6 tisíce korun za metr čtvereční.

Podobný vývoj vykazují i ceny třeba v Kobylisích či na Chodově. Domácí rezidenční trh tak zjevně kráčí směrem k západoevropským standardům -v Německu, Rakousku či Velké Británii je „dobrá adresa“ všeobecně považována za nejvýznamnější ukazatel kvality bytu, od níž se také odvíjí prodejní cena.

… A TAKÉ KVALITA

Ceny pražských bytů jsou samozřejmě závislé nejen na lokalitě, ale rovněž na kvalitě. V praxi to znamená, že průměrné ceny jsou oproti novostavbám či rekonstruovaným bytům až o třetinu nižší. Mírně vyšší výdaje představuje i nákup bytových jednotek ve starých cihlových domech. Naproti tomu stále klesá atraktivita „panelu“. Ceny bytů na panelových sídlištích, zejména těch velkých ze sedmdesátých let, razantně klesají. Odborníci předpokládají, že tento trend bude patrný i v budoucnu.

Poptávka po bytech je v Praze velmi dynamická, proto se také nejvíce nových bytových domů staví hlavně tady. Developeři se také trochu obávají možného zvýšení DPH, proto se většina nových projektů má dokončit do konce příštího roku. Staví se přitom jak byty levnější, tak nadstandardní.

Mezi těmi druhými za zmínku stojí rezidenční miničtvrť Central Park. Nedávno se začalo s její výstavbou, vyroste na Žižkově na vrchu Parukářka. Po dokončení na konci příštího roku bude zahrnovat celkem 650 bytových jednotek s rozsáhlým, především sportovním zázemím. Projekt v hodnotě tří miliard korun patří v rámci Prahy i celého Česka k těm největším. Podle developera - společnosti CPP Development - už je třetina bytů prodána. Developer neuvádí ceny za metr čtvereční bytové plochy, ale za konkrétní jednotky. Nejlevnější byt vyjde na čtyři miliony korun.

BRAND24

KOLIK SE PLATÍ ZA BYT V PRAZE

 Cena na konci roku 2005 za metr čtvereční meziroční změna  
 BOHNICE24 654 Kč -13 % 
 BRANÍK29 225 Kč  -13 % 
 BŘEVNOV42 583 Kč -0,2 % 
 DEJVICE48 771 Kč +9,9 %  
 HOLEŠOVICE35 901 Kč  -5,6 %
 KARLÍN 37 732 Kč  +9,7 %  
 LIBEŇ34 514 Kč -4,3 % 
 MALÁ STRANA86 876 Kč  +0,7 % 
 MODŘANY25 387 Kč -8,1% 
 NOVÉ MĚSTO69 535 Kč +13,1 % 
 SMÍCHOV43 637 Kč 0 % 
 STRAŠNICE33 348 Kč -6,8 % 
 TROJA37 511 Kč +3,6 %  
 VINOHRADY53 445 Kč -13 % 
 VYSOČANY33 743 Kč+8,3 %
 ŽIŽKOV41 663 Kč +5,1 %

Pramen: Realit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).