Menu Zavřít

Byrokraté, styďte se!

23. 11. 2007
Autor: Euro.cz

PWC: ze zemí EU se daněmi nejdéle zaobírají české podniky

Nikdo na světě nemá berní úřady v lásce. Ovšem český podnikatel je musí přímo nenávidět. Plnění daňových povinností mu totiž ročně zabere přes 116 pracovních dní, tedy 930 hodin. Celá hrůznost údaje se plně vyjeví třeba v porovnání s takovými Spojenými arabskými emiráty, kde podnikatelé tráví daňovými povinnosti pouhých dvanáct hodin. Ale není ani třeba chodit tak daleko – například v Estonsku se společnosti daněmi zabývají jen deset dní ročně. V celosvětovém průměru přitom firma na plnění povinností vůči finančním úřadům potřebuje dva měsíce.

BRAND24

Polovina zisku jde státu.

Uvedená data vyplývají ze studie Jak se platí daně, již zpracovaly společnost PricewaterhouseCoopers a Světová banka. U 178 zemí srovnávaly počet daňových plateb, čas potřebný ke splnění daňových povinností a celkové daňové zatížení. Pomocí toho hodnotily výhodnost daňových systémů jednotlivých zemí. První místa v žebříčku obsadily země jako Maledivy, Singapur, Hongkong, Irsko či Nový Zéland. Na chvostu se ocitly Bělorusko, Ukrajina, Kongo a Středoafrická republika. Česká republika si vysloužila stotřináctou příčku. K lepšímu skóre jí nepomohlo ani celkem pěkné umístění v první třicítce podle počtu plateb. Nezískala totiž lichotivé ohodnocení ani v posledním hodnoceném kritériu - celkovém daňovém zatížení. Studie totiž zjistila, že v České republice povinné odvody dosahují bezmála padesáti procent zisku společnosti. Tuzemsko předběhly i skandinávské země známé vysokými daňovými sazbami. Tento hendikep jim totiž výrazně vylepšují jednoduché daňové systémy.

Nepovedená reforma.

Letos k reformám státních odvodů přistoupilo jednatřicet zemí. „Dříve vlády s administrativním zjednodušováním daňových systémů váhaly, neboť se obávaly snížení svých příjmů. Jenže některým státům takový krok přinesl růst investic a zrychlení hospodářského růstu. Do zemí, kde placení daní není tak administrativně náročné, investuje více nových společností,“ uvedla Rita Ramalho, spoluautorka zprávy a daňová odbornice.
Daňové reformy, které zjednodušují celý systém, nakonec mohou výnosy státu i zvyšovat, protože rozšiřují daňovou základnu. Tento princip měl být původně motivací pro změny, které prosadila Topolánkova vláda. Jednodušších daní se však Češi nedočkali. „Daňová reforma, která začne platit na začátku příštího roku, bohužel administrativní náročnost nesníží,“ potvrdil daňový manažer české PricewaterhouseCoopers Petr Hájek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).