Menu Zavřít

Byrokracie se nezlepšila

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

V žebříčku daňové výhodnosti se Česko umístilo na 118. místě ze 181

Česká republika sice v letošním roce snížila daň z příjmů právnických osob z 24 na 21 procent, přesto má její daňový systém k výhodnosti a jednoduchosti stále daleko. Alespoň to konstatuje zpráva Jak se platí daně 2009, s níž přišly Světová banka, International Finance Corporation a auditorská společnost PricewaterhouseCoopers.
V celkové výhodnosti daňového systému patří Česku až 118. příčka ze 181 sledovaných zemí. Přesto nejde o nejhorší výsledek mezi členy Evropské unie. Za Českem se umístilo ještě Slovensko, Itálie, Polsko a Rumunsko. „Tento výsledek naznačuje, že jiné země provedly ještě obsáhlejší a výraznější reformy. V budoucnosti by se Česká republika měla zaměřit na zjednodušení administrativy související s placením daní, zejména z pohledu podniků. Snížení daňových sazeb je bezesporu pozitivní krok, ale jeho účinek bude ještě výraznější, bude-li spojen s reformami, které sníží administrativní náročnost výpočtu a placení daní,“ konstatoval Paul Stewart z PricewaterhouseCoopers Česká republika.
„Skokanem roku“ se naopak překvapivě stala Dominikánská republika. V loňském a letošním roce snížila daň z příjmu právnických osob ze 30 na 25 procent, zrušila některé typy daní a zavedla jejich elektronické placení. Z členských států Unie si nejlépe vedlo Irsko, které se umístilo na šesté příčce. Za ním následovalo Dánsko (13.), Lucembursko (14.) a Velká Británie (16.).
Stejně jako Česká republika snížily v minulém období daň z příjmu právnických osob například Albánie, Kanada, Čína, Dánsko, Nový Zéland nebo Thajsko. Daňová džungle pak dle studie existuje třeba v Bělorusku, Brazílii, Kamerunu, Nigérii nebo v Sýrii. Aby v těchto státech firma splnila veškeré daňové povinnosti, stráví nad příslušnými formuláři více než dvě stě hodin za rok.

BRAND24

Tab:
Daňové systémy ve světě
umístění*Nejsnadnější*umístění*Nejsložitější
1*Maledivy*172*Panama
2*Katar*173Jamajka
3*Hongkong, Čína*174*Mauretánie
4*Spojení arabské emiráty*175*Bolívie
5*Singapur*176*Gambie
6*Irsko*177*Venezuela
7*Saúdská Arábie*178*Středoafrická republika
8*Omán*179*Demokratická republika Kongo
9*Kuvajt*180*Ukrajina
10*Kiribati*181*Bělorusko

Pramen: www.doingbusiness.org

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).