Menu Zavřít

Burzu nepotřebujeme

30. 11. 2012
Autor: Redakce

Minulý týden jsem narazil na komentáře ohlašující „smrtelnou ránu“ pro pražskou burzu. Šlo samozřejmě o návaznost na kauzu s akciemi KIT digital. Firmy, jejíž management dal vytroubit do světa, že vlastně vůbec neví, z čeho se jeho firma skládá, a zda náhodou nemá zápornou účetní hodnotu.

Samotnou pražskou burzu a kvalitu jejích titulů teď nechme být. Pravdou o KIT digital zůstává, že spousta investorů přišla o spousty peněz, a to včetně těch českých, i když šokující zprávy naštěstí přišly až po přesunutí akcií z hlavního trhu do vedlejšího segmentu Start.

Ti, kteří ve stigmatizovaných cenných papírech utopili své investice, si to rozhodně budou pamatovat a příště si svou účast na už tak dost ospalém českém kapitálovém trhu pořádně rozmyslí. Těžko jim budete vysvětlovat, že takovým věcem se prostě zabránit nedá, ať už sebedokonalejší regulací či přísnými pravidly auditu. Po totálním zdiskreditování tuzemského investičního prostředí na konci devadesátých let pro burzu přichází další, byť tentokrát nezasloužená, morová rána.

Zajímavou otázkou však je, zda česká ekonomika burzu vůbec potřebuje. Teoretická ekonomie v podstatě nezná jediný spolehlivý empirický důkaz, který by potvrzoval vztah mezi růstem reálné ekonomiky (jak se máme všichni dobře) a stupněm vyvinutosti kapitálového trhu (jak dobře se mají burzovní makléři). Jistě, bylo by krásné mít v Česku burzu obsazenou velkými investičními bankami s mezinárodním renomé a s desítkami investičních příležitostí. Spousta lidí (včetně mě) by si to přála opravdu moc. Český stát, vzhledem k jeho dosavadní nulové podpoře, zřejmě zas tak ne. A ano, ve srovnání s montovnami a logistickými sklady je to přinejmenším z estetického hlediska mnohem hezčí sektor ekonomiky. Ale je to jen jeden sektor. Nic víc. Pokud ho nebudeme mít, svět se nezboří, a příležitosti k růstu můžeme najít jinde.

Chcete-li důkaz, můžete se podívat na graf, na který nedávno upozornil editor serveru theatlantic.com . Jistě není potřeba připomínat, v jakém stavu je dnes řecká ekonomika, kdežto Čína patří k motorům světového růstu. Graficky znázorněno se přitom burza v Athénách zdá být v plné síle, kdežto akcie v Šanghaji zrovna dvakrát netáhnou.


Čtěte další komentáře Tomáše Plhoně:

Morální reforma pro běsnící dav

BRAND24

Spirála stále opakovaných chyb

Úspora z výměny cedulek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).