Menu Zavřít

Bursík s PET lahvemi přestřelil

6. 8. 2007
Autor: Euro.cz

(reakce na hlavní téma Profitu č. 30/2007) Cením si práce ministra Martina Bursíka, ale tentokrát vážně trochu přestřelil. Proč by se měl měnit systém sběru plastů, který v České republice funguje čím dál tím lépe? Kvůli dvěma igelitovým taškám lidé přestanou plast třídit a žluté nádoby budou prázdné.

(reakce na hlavní téma Profitu č. 30/2007)

Cením si práce ministra Martina Bursíka, ale tentokrát vážně trochu přestřelil. Proč by se měl měnit systém sběru plastů, který v České republice funguje čím dál tím lépe? Kvůli dvěma igelitovým taškám lidé přestanou plast třídit a žluté nádoby budou prázdné. A jak zatíží přírodu převoz prázdných lahví (kamiony) k další recyklaci?

CONTENT24

Zelení ve vládě by neměli tříštit síly na takové nereálné a podle mne zbytečné projekty. Měli by se soustředit na ty hlavní věci, které lidi nejvíce trápí a kde jistě najdou podporu. Hlavně na převedení části nákladní (a koneckonců i osobní) dopravy na železnice, ještě výraznější zanesení nákladů na stavbu a údržbu silnic do ceny jízdy (mýtné i pro osobní auta), omezení víkendových jízd kamionů, regulaci řetězců (aby se do Havířova nevozily výrobky z Aše, když je stejně kvalitně dokáže vyrobit firma ze sousední Karviné), nedopustit už žádnou výstavbu obří automobilky pod Beskydami a podobně.

Petr J. Frýdek-Místek V mnoha západních zemích funguje podobný systém zálohování PET lahví dobře a komplikace nepřináší. A co je to v článku za „blaf“: „Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny přestali v Německu po zavedení systému výkupu spotřebitelé zálohované PET lahve kupovat, obchody je proto přestaly odebírat a výrobci vyrábět“, když se nápoje, kromě pár tetrapaků, jinak neprodávají? Dál mají lidi ve vozíkách zálohované obaly a taky je vracejí. Zase jen protestuje lobby a ovlivňuje názor lidí. čtenářka Ali Můžete mi ale potom vysvětlit, proč se k nám tedy dovážely PET lahve na černé skládky do opuštěných skladů některých vesnic? Nikdo se k tomu nehlásil, nakonec „někdo“ tyto zásilky zapálil. Když to tam u sousedů tak dobře funguje, proč to vozili k nám. Chudáci v malých příhraničních prodejnách, když budou mít povinnost vše odebírat. Co budete dělat s těmi kontejnery na tříděný odpad? Víte o tom, že do výroben tekutin se vozí „lahve“ o velikosti zhruba injekční stříkačky, která se pak vyfoukne na potřebnou velikost? Takže dvojí použití PET lahví si jaksi nedovedu představit. Sklo je jasná věc! Plechovky od piva, které se povalují v odpadkových koších na příhraničních odpočívadlech, budou dobrý artikl pro „nezaměstnané“? Raději převychovat lidi od agresivity a lhostejnosti na součást soužití s přírodou. čtenář Karel

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).