Menu Zavřít

Budoucnost stavebnictví je v pohybu, říká majitel Firmy roku

10. 12. 2015
Autor: Martin Pinkas

Stanislav Martinec a jeho firma Koma Modular jsou přesvědčeni, že modulární typ výstavby už dávno není vhodný jen pro sociální bydlení. To se jim podařilo dokázat při stavbě českého pavilonu na Expu.

S tím, jak klesá venku teplota, roste potřeba narychlo opatřit střechy pro uprchlíky. Jak jste se dostali k tomu, že vyrábíte kontejnerové bydlení pro utečence?

Prvně je potřeba říct, že pro uprchlíky vyrábíme moduly dlouhodobě. Už v minulém roce se zvýšila potřeba, a to výrazně, třeba pětinásobně. Ale domy pro uprchlíky vyrábíme delší dobu.

Vyráběli jste tedy nové bydlení třeba i pro Ukrajince?

Hlavní směr je teď skutečně Sýrie. My dodáváme konkrétně na sever Německa do okolí Hamburku. Ukrajina je úplně jiná záležitost. Tu skutečně chápeme jako humanitární projekt a stavíme modulární domy pro neúplné rodiny bez otců, které odešly z východní Ukrajiny ke Kyjevu. V současnosti pro ně stavíme dvě budovy. Děláme to přes naši sesterskou společnost Koma Space a pracujeme na tom společně s Diakonií, která bude dohlížet na budoucí užívání objektu. Chceme na tomto příkladu ukázat, že je třeba řešit problém, kde vznikl. Na Ukrajině dochází k obrovskému stěhování, jsou tam dva miliony vnitřních uprchlíků. Tam chceme ukázat cestu. Co se ale týká uprchlíků ze Sýrie a naší práce na domech pro ně, tak z toho nemám úplně dobrý pocit. Děláme to samozřejmě nezištně a je to důležité. Musejí někde bydlet, ale nejsem přesvědčený o tom, že stavby, které pro ně vyrábíme, mají budoucnost.

BRAND24

Stavíte domy pro uprchlíky nezištně?

Ano. Prostě nás požádali stávající zákazníci, protože je zase požádala německá vláda, která potřebuje danou situaci řešit. Samozřejmě velmi rádi našim zákazníkům vyhovíme. Ale co vidíme, tak si nejsem jistý, že je naším cílem budovat po Evropě dočasné tábory.

Celý rozhovor si můžete přečíst v prosincovém Profitu, který vyjde v pondělí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).