Menu Zavřít

Budoucnost domácnosti: digitalizace

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

CENTRÁLNÍ DOMÁCÍ SERVER, ZRCADLO V KOUPELNĚ, ZE KTERÉHO SI BUDETE ČÍST NOVINY, LEDNIČKA, KTERÁ NAHLÁSÍ, ŽE DOŠLO MÁSLO A PŘIPRAVÍ ELEKTRONICKOU OBJEDNÁVKU. TO NENÍ SCI-FI.

Inteligentní počítače pronikají do obýváků, kuchyní i koupelen

TAKHLE NĚJAK ZŘEJMĚ BUDE V BUDOUCNOSTI VYPADAT BĚŽNÁ DOMÁCNOST.

Na první pohled půjde o docela obyčejný byt či dům. S kuchyní, ložnicí, obývacím a dětským pokojem, koupelnou a toaletou, předsíní i spíží. Technických vymožeností si nejdřív skoro nevšimnete, v běžném životě se s nimi ale setkáte na každém kroku. Už teď existují domácnosti, které doma mají centrální počítačový server a díky wi-fi, tedy bezdrátové síti, se připojí s notebookem na internet třeba i na záchodě. Nebo se na televizní zpravodajství dívají na počítači díky televizní kartě. Navíc se na českém trhu objevilo DCD, tedy Digitální centrum domova. Jde o velmi výkonné PC s vlastnostmi TV, videa (HDD rekordér), CD, DVD a FM/AM rádia. Na DCD můžete sledovat televizi, přehrávat hudbu nebo filmy, média si lze také jednoduše upravovat - sestříhat či vytvářet vlastní hudební kompilace, digitálně kopírovat a zálohovat.

INOVOVANÁ HISTORIE

Určitě už teď máte v bytě desítky elektrických přístrojů, které vám usnadňují různé činnosti. Fungují ale nezávisle na sobě a určitě se nezapnou samy jenom proto, že při vaření uděláte v kuchyni nepořádek. Tedy vlastně i takové přístroje dnes existují, ale zatím se o nich moc neví a jsou docela drahé. Teď myslím Trilobita. Pod tímto označením se skrývá vysavač firmy Elektrolux, který umí pracovat bez pomoci člověka na principu ultrazvuku a osmi mikrofonů. Díky nim si vytvoří představu o místnosti, pak ji během krátké doby objede a začne vysávat. Je to chytrý přístroj do nábytku nevráží díky zmiňovanému ultrazvuku a když mu dojdou baterky, sám si zajede do nabíjecí kolébky.

BRAND24

NEJDE O SCI-FI

A co se týče ledniček, které samy hlásí chybějící potraviny? Jsou také na trhu, také za hodně peněz, mají v sobě počítač, lze je připojit k domácí síti a internetu, mají displej a ovládací panel. Umí číst čárový kód potravin, ukládat recepty či nechávat audiovizuální zprávy ostatním členům rodiny. Chybějící potraviny budou zřejmě hlásit i elektronické poličky ve spíži, opět na principu čárových kódů. Matrace postelí budoucnosti se zase zpevní přesně v místech, kde to dělá dobře vašemu tělu. Inteligentní lůžko si vás totiž pomocí čidel načte do paměti. Chytrá elektronická chůva navíc bude umět zahrát vaši oblíbenou melodii, nebo vás před usnutím doučí angličtinu. Podobně přizpůsobivé by mohly být i gauče či kuchyňské židle. A nezapomeňme na koupelnu. Už teď existují různě nastavitelné tlakové sprchy, vodní víry ve vaně atd. Budou zřejmě i dál, jen dokonalejší. Třeba si budete moci dát rychlou sprchu, i když budete mít hlavu od kadeřníka. Proudy vody budou totiž přesně do detailů nasměrované. Podobně jako v kultovních Návštěvnících se změní zrcadlo. Doufejme, že nebude sloužit ke špehování ostatních, ale spíš jako plocha, kde při ranní hygieně budete moci sledovat zprávy, studenti, pokud si na serveru vymění CD, dohánět učební látku, děti se dívat na pohádky. Ať chceme nebo ne, technologické novinky nás obklopují čím dál tím víc. Usnadňují a zjednodušují život, abychom na sebe měli víc času. Mějme to na paměti - lidé tu nejsou pro digitální věk, digitální věk je tu pro lidi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).