Menu Zavřít

Bude vsypána sůl na černou listinu federálů?

28. 11. 2007
Autor: Euro.cz

FDA zkoumá, jakou roli hraje chlorid sodný při nemocích srdce – a potravináři bojují

Federální regulační orgány v USA už šly po tabáku. Pak také po transfigurovaných tucích. Chystají se teď, že půjdou i po soli?
Na popud zastánců zdraví spotřebitelů a Americké lékařské asociace (AMA) zahájil americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) 29. listopadu jednání, jež znovu otevírají dlouho dřímající debatu o tom, zda jsou ve zpracovaných potravinách potřebné přísnější limity soli. Tento krok způsobuje, že výrobci občerstvení i potravinářské společnosti bojují jak diví, aby zažehnali vyhlídky na to, že vzniknou předpisy a požadavky na označování, jež by mohly odstrašovat spotřebitele a potenciálně ukrojit něco z miliard, které Američané každoročně utrácejí za potraviny.
Američané průměrně konzumují 3400 miligramů kuchyňské soli denně – což odpovídá asi jedné a půl kávové lžičky -, a to je o hodně víc, než je doporučené množství (2300 mg). Zpracované potraviny se na této soli podílejí 75 procenty – ne všechno to jsou ty zářivé krystalky přilepené k vašemu preclíku… Sůl se používá ke zlepšení chuti a jako konzervační přísada všude, čokoládou a odstředěným mlékem počínaje a polévkovými konzervami konče.
A všechna ta skrytá sůl může zabíjet. Příliš mnoho chloridu sodného způsobuje vysoký krevní tlak, což je jedna z hlavních příčin kardiovaskulárních nemocí a infarktů. AMA a spotřebitelská skupina Centrum pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI) naléhají na úřad FDA, aby od soli přestal „dávat ruce pryč“. Úřad tvrdí, že zatím jen shromažďuje informace. „FDA si opravdu dělá starosti,“ říká Richard E. Bonnette, úředník FDA pro bezpečnost spotřebitelů. Dodává: „Bude možná nutné, abychom svůj současný přístup přezkoumali.“ Obě skupiny chtějí, aby úřad stanovil přísné limity chloridu sodného v potravinách. Rovněž chtějí nápadnější výstražné štítky – po vzoru těch, jaké jsou na krabičkách cigaret –, na nichž by se uvádělo, kolik soli výrobky obsahují a jaká jsou rizika. „Sůl je patrně ta nejškodlivější jednotlivá složka našich potravin,“ tvrdí Michael Jacobson, výkonný ředitel CSPI.
Zástupci průmyslu prohlašují, že obsah soli snížili už dávno. V roce 1963 obsahovala průměrná porce mraženého hrášku 497 miligramů chloridu sodného. Dnes má jen 95 miligramů čili o 81 procent méně. Společnost ConAgra Foods zase uvádí, že od roku 2003 snížila množství soli v takových výrobcích, jako je její značka Chef Boyardee, téměř o 1,3 milionu kilogramů. A Asociace výrobců potravin (GMA), obchodní skupina, mezi jejíž členy patří firmy Campbell Soup, General Mills a Sara Lee, se v říjnu sešla s CSPI, aby prodiskutovala cesty dalšího snižování spotřeby soli - NaCl. „Potravinářský průmysl má stejný zájem jako CSPI o to, aby Američané žili dlouho a zdravě,“ podtrhuje Robert Earl, vyšší ředitel skupiny pro výživovou politiku.
Zastánci spotřebitelů poukazují na to, že snahy potravinářů o dosažení potřebného padesátiprocentního snížení hladiny soli nejsou dostatečné. „Zaslouží si důvěru,“ tvrdí Jacobson. „Ale při jejich současném tempu to bude trvat sto let, než toho dosáhnou.“ Vzhledem k tomu, že na kolbiště vstupuje FDA, úsilí o rychlejší postup by mohlo doopravdy začít.

BRAND24

PŘEKLAD: Jiří Kasl

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).